Eveniment

Alfred Toepfer anunţă investiţii-gigant în România: şase silozuri la Dunăre, un altul în vestul ţării şi un terminal de export la Constanţa

Alfred Toepfer anunţă investiţii-gigant în România: şase silozuri la Dunăre, un altul în vestul ţării şi un terminal de export la Constanţa

Autor: Gabriel Razi

04.08.2011, 00:05 6516

Traderul a achiziţionat deja mai multe barje cu careintenţionează să transporte pe Dunăre cerealele colectate înRomânia şi vizează construcţia unui terminal de export în portulConstanţa, potrivit datelor prezentate de compania americană ArcherDaniels Midland (ADM), acţionarul majoritar al Toepfer.

"Vedem ca oportună majorarea capaci­tăţii noastre de colectareşi transport a cerealelor de-a lungul Dunării în România, ţară carea devenit exportator net de cereale şi plante oleaginoase înultimii ani", a declarat Gary L. Towne, preşedinte al Alfred C.Toepfer International. Aceste in­formaţii au fost publicate pesite-ul compa­niei americane Archer Daniels Midland, unul dintrecei mai mari traderi şi proce­satori de produse agroalimentare lanivel global cu afaceri de 61,6 miliarde de dolari anul trecut şiaproape 30.000 de angajaţi.

Compania ADM nu a dat însă detalii în privinţa valorii la carese ridică investiţia în extinderea capacităţii de stocare a AlfredToepfer în România şi nici în privinţa orizontului de timp în careaceste capacităţi vor deveni operaţionale. De cealaltă partereprezentanţii din România ai Alfred Toepfer nu au răspuns până laînchiderea ediţiei solicitării ZF.

Planul de extindere al Alfred Toepfer arată interesulmultinaţionalelor-gigant de pe piaţa comerţului cu cereale pentruagricultura românească. Exporturile de cereale ale României suntcontrolate aproape în totalitate de marii traderi precum Alfred C.Toepfer, Glencore, Bunge sau Cargill. Anul trecut marii traderi auexportat cereale de circa 800 de milioane de euro, o treime dintotalul exporturilor de produse agroalimentare ale României.

În acest an specialiştii se aşteaptă ca recolta de cereale aRomâniei să crească în medie cu 10%-15%, avansul urmând a fisusţinut de grâu, porumb şi floarea-soarelui. Primele date arată căîn acest an în România recolta de grâu se va ridica la 7 milioanede tone, un avans de 23% faţă de anul precedent. Avansulagriculturii ro­mâneşti poate fi şi unul dintre motivele pentrucare Alfred Toepfer a decis să îşi extindă capacităţile de stocareşi transport.

Au o reţea operaţională de opt silozuri peDunăre

Traderul Alfred Toepfer deţine în România o reţea de optsilozuri poziţionate de-a lungul Dunării cu o capacitate totală destocare de 118.000 de tone. Astfel, traderul, care are în Româniaafaceri de peste 300 de milioane de euro, operează trei silozuri înjudeţul Giurgiu cu o capacitate totală de stocare de 51.000 detone, dar şi o bază de recepţie a cerealelor la Hârşova în judeţulConstanţa cu o capacitate de 31.000 de tone. Traderul mai deţinedouă silozuri de câte 9.000 de tone în Corabia, judeţul Olt, şi înOlteniţa, judeţul Călăraşi, potrivit datelor MinisteruluiAgriculturii (MADR). Compa­nia este prezentă şi în vestul Românieiprintr-un siloz de 6.000 de tone situat tot în apropierea Dunăriiîn judeţul Mehedinţi.

Alfred Toepfer, al cărui sediu central este în Hamburg, şi-aextins în urmă cu o lună reţeaua de silozuri din vestul Românieiprintr-o investiţie de 2,8 milioane de euro într-o unitate destocare de 12.000 tone în Biled, judeţul Timiş, în apropiereagraniţei cu Ungaria.

În prezent germanii de la Toepfer construiesc două silozuri înCălăraşi şi Moldova Nouă, judeţul Caraş-Severin - unde nu erauprezenţi - dar şi în a patra uni­tate de stocare în Giurgiu - undedeja deţin 17% din capacitatea de stocare totală a judeţului,potrivit datelor ADM. Dacă în judeţul Caraş-Severin niciunul dintreprincipalii competitori ai Toepfer nu deţine capacităţi de stocare,situaţia este diferită în judeţul Călăraşi, unde Cargill poatestoca 47.000 de tone, 9% din totalul capacităţii de stocare ajudeţului, iar Agri­cover deţine la Lehliu un siloz de 38.000 detone.

Mai mult, planurile de extindere pe piaţa locală ale germanilorde la Toepfer includ şi investiţia în alte capacităţi de stocare înBorduşani, judeţul Ialomiţa, dar şi în Corabia, judeţul Olt, şiGalaţi.

Traderul, care a achiziţionat deja o flotă de barje cu ajutorulcărora vizează inter­conectarea silozurilor de pe Dunăre, vizeazăşi o altă investiţie într-un terminal de export în portulConstanţa.

"Acest proiect are o importanţă stra­tegică pentru extindereareţelei noastre în Europa de Est. Ca­pa­­cităţile de stocare şiterminalul de ex­port sunt bine pozi­ţionate şi ne mărescca­pacitate de trans­­port a cere­alelor de-a lungul Du­nării şi înMarea Neagră. Pe de altă parte, bar­jele achi­ziţionate de Toepferne dau posibilitatea să con­trolăm mai bine lanţul dedistri­buţie", a explicat Towne.

Alfred C. Toepfer, companie despre care există foarte puţinedate oficiale, este prezentă în 36 de ţări, are 2.000 de angajaţişi tranzacţionează anual mai mult de 42 de milioane de tone dematerii prime.

Pe o piaţa locală a comerţului cu cereale, evaluată la 1 miliardde euro, Toepfer intră în competiţie cu alte mari case de comerţprecum americanii de la Cargill, companiile elveţiene Glencore şiAmeropa sau olan­dezii de la Nidera.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO