Am ieşit din recesiune: economia a crescut în trimestrul I cu 0,5%

14 apr 2011 Autor: Alexandru Moise

Am ieşit din recesiune: economia a crescut în trimestrul I cu 0,5%

Ion Ghizdeanu, şeful Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP)

România poate înregistra în primul trimestru al acestui an o creştere economică de 0,5% faţă de ultimul trimestru al anului trecut şi de 1,3% raportat la perioada similară din 2010, a declarat, miercuri, la Guvern şeful Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP) Ion Ghizdeanu.

"Introducând toate datele date publicităţii de instituţiile abilitate în estimare, am făcut o reestimare în plus a trimestrului unu: în acest moment, având în vedere şi datele de la buget care confirmă evoluţia bună, creşterea pe trimestrul unu faţă de trimestrul unu 2010 este de 1,3%, ceea ce înseamnă faţă de trimestrul patru o creştere de 0,5%", a spus Ghizdeanu.

Preşedintele Consiliului Fiscal Ionuţ Dumitru a declarat săptămâna trecută că România nu a ieşit încă din recesiune, iar tendinţa pozitivă din ultimul trimestru al anului trecut trebuie să fie confirmată de datele ulteriore, nefiind sigur dacă revenirea economică a început.

Economia a intrat în recesiune în trimestrul al treilea din 2008, odată cu scăderea PIB faţă de precedentele trei luni cu 0,1%. De atunci, PIB a înregistrat scăderi în fiecare trimestru, exceptând creşterea de 0,9% în trimestrul al treilea din 2009, un avans de 0,2% în trimestrul doi al anului trecut şi creşterea de 0,1% din ultimul trimestru al anului trecut.

La mijlocul lunii februarie, premierul Emil Boc a declarat că sunt semne că România va ieşi oficial din recesiune la sfârşitul lunii martie. Totodată, şeful misiunii FMI în România Jeffrey Franks a declarat pentru MEDIAFAX că România va ieşi din recesiune la finele lunii martie şi că avansul economic va urma o traiectorie ascendentă de la un trimestru la altul, iar populaţia va simţi că situaţia s-a îmbunătăţit până la jumătatea acestui an.

Pentru a ieşi tehnic din recesiune, economia unei ţări trebuie să înregistreze creşteri în două trimestre consecutive. În ultimul trimestru al anului trecut, economia a crescut cu 0,1% faţă de cel anterior.

Institutul Naţional de Statistică va prezenta pe 13 mai evoluţia Produsului Intern Brut în primul trimestru din acest an.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.04.2011

 
Cuvinte cheie:
recesiune
, economie
, criză
, Comisiei Naţionale de Prognoză
, Ion Ghizdeanu
, PIB

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide