Eveniment

Amenzile şi controalele nu au redus munca la negru

Amenzile şi controalele nu au redus munca la negru

Autor: Adelina Mihai

26.04.2011, 23:53 1083

Majorarea sancţiunilor pentru com­paniile care angajează forţăde muncă fără forme legale şi intensi­ficarea controalelorefectuate de către ins­pectorii de muncă nu vor reduce munca lanegru, atâta timp cât taxele şi impozitele pe salarii vor rămâne laacelaşi nivel, spun specialiştii. În prezent, se estimează că 1,7milioane de salariaţi muncesc la negru.

"Amenda este un factor din arsenalul de elemente necesarecom­baterii muncii la negru. Dacă nu se umblă la cauze, adică lanivelul ridicat al taxelor şi impozitelor pe salarii sau lacreanţele pe care le au de plătit firmele de stat la firmele decons­trucţii, atunci amenzile majorate şi mă­surile deintensificare a controalelor nu sunt suficiente", a spus LaurenţiuPlos­ceanu, preşedintele Asociaţiei Ro­mâne a Antreprenorilor dinConstrucţii (ARACO). La fel ca în alte state, firmele deconstrucţii sunt cele care folosesc cel mai mult forţă de muncă lanegru, spun oficialii, însă dinamica acestui sector în ultimii treiani, caracterizată prin investiţii amâ­nate sau chiar anulate, adeterminat angajatorii să găsească mijloace alter­native de a-şiplăti muncitorii.

Premierul Emil Boc, care a preluat recent interimatul funcţieide ministru al muncii, a spus ieri că are ca obiectiv creş­tereanumărului contractelor de muncă prin diminuarea muncii la negru şică, în acest sens, a stabilit alături de miniştrii de la Interne şide la Finanţe un program complex de combatere a muncii la negruprin majorarea amenzilor sau sancţiuni penale, aplicabile odată cuintrarea în vigoare a legii de modificare a Codului muncii. Deasemenea, Boc a mai precizat că va semna vineri normelemetodologice la Legea Zilierilor.

Dacă înainte un angajator primea o amendă de 3.000 - 4.000 delei/ salariat dacă avea mai puţin de 5 sa­la­riaţi fără formelegale de muncă, în­cepând cu săptă­mâna vii­toare, cuan­tumulamen­zilor aplicate în acest caz va fi cuprins între 10.000 şi20.000 de lei pentru fiecare salariat angajat la negru.

"Personal, nu cred că majorarea cuantumului amen­zilor vadetermina o reducere a fenomenului de muncă la negru. În general,investitorii străini - cei care sunt în general interesaţi deastfel de modificări legislative - sunt foarte atenţi lachestiunile legate de angajaţi şi respectă prevederile legale. Însămicii investitori români, cei care mai folosesc forţă de muncă lanegru, vor spera în continuare că nu vor veni inspectorii încontrol, iar dacă vor veni, atunci vor rezolva problema prin altemetode", a spus Raluca Andrei, avo­cat partener în cadrul casei deavo­catură Portnoi & Associates.

În cazul angajării "la negru" a mai mult de 5 persoane, faptaeste consi­derată infrac­­ţiune şi este sancţionată cu închisoarede la 1 la 2 ani sau cu amendă penală, potrivit noului Cod almuncii.

"Instanţa de judecată va putea aplica şi pedepse complementare,mergând până la retragerea definitivă a autorizaţiei de funcţionarea anga­jatorului. Se clarifică de asemenea şi că angajatorul vatrebui să plătească pentru trecut toate sumele datorate, fie directsalariatului, fie diverselor bugete publice în numele şi pentrusalariat, împreună cu penalităţi de întârziere şi orice alte sumeaccesorii", a spus Adelina Iftime, avocat asociat în cadrul caseide avocatură Wolf Theiss, care a mai precizat că înainte folosireamuncii la negru nu era incriminată ca infracţiune.

Noul Cod al muncii aduce şi câteva sancţiuni noi pentruangajatorii care nu respectă prevederile legale în cadrul demisieisau a celor care nu solicită certi­ficat medical la angajare, darşi salariaţilor care lucrează la negru.

"Cred că majorarea cuantumului amenzilor va duce la o diminuarea muncii la negru, dacă se reglementează şi dacă vor fi echipe caresă efectueze controale co­recte. Însă controalele ar trebui să sefacă pe anumite clase de riscuri, pentru că multi­naţionalele nu-şipermit să angajeze forţă de muncă la negru, pe când anga­jatoriidin zona construcţiilor, de exemplu, sunt predispuşi să angajezeforţă de muncă la negru", a spus Luminiţa Ristea, mana­ging partneral firmei CRG Nexia, specia­lizată în servicii de audit,contabilitate, consultanţă fiscală şi consultanţă în afaceri.

Ce amenzi prevede noul Cod al muncii:

  • Angajarea a până la 5 persoane fără contract de muncă sesancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 de lei pentrufiecare persoană identificată, însă cuantumul total al amenziloraplicate angajatorului nu poate depăşi 100.000 de lei;

  • Cei care angajează peste 5 persoane fără forme legale riscăpedeapsa cu închisoarea de la 1 la 2 ani sau amenda penală;

  • O persoană care lucrează fără contract de muncă poate primi oamendă cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei;

  • Dacă angajatorul nu solicită certificat medical la angajare saudacă nu oferă evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariatîn cazul unui control al inspecţiei muncii, riscă o amendă cuprinsăîntre 1.500 şi 3.000 de lei;

  • Angajarea pe un salariu sub nivelul salalariului minim brut saurefuzul de pune la dispoziţia inspectorilor de muncă documentelesolicitate se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 1 an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO