Eveniment

Americanii îşi dublează exporturile de petrol, reconfigurând pieţele

Americanii îşi dublează exporturile de petrol,...

Autor: Catalina Apostoiu

09.06.2017, 00:00 720

Ritmul exporturilor americane de petrol a atins 1 milion de barili pe zi în acest an, sporind presiunile care apasă în jos pe preţuri, scrie Wall Street Journal. Exporturile de petrol ale SUA sunt pe cale să devină o nouă forţă disruptivă pe piaţa mondială. SUA au exportat 1 milion de barili de petrol pe zi în unele luni până acum în acest an, dublul ritmului atins în 2016, acesta fiind pe cale să devină media pe întregul an 2017.

În altă perioadă, supraoferta internă şi preţurile reduse ar fi determinat companiile să-şi reducă producţia, însă de când Congresul a anulat o interdicţie asupra exporturilor petroliere la sfârşitul anului 2015 livrările din Texas şi Louisiana au crescut puternic, ducând fructele revoluţiei fracturării hidraulice din SUA pe noi pieţe.

Deşi exporturile americane reprezintă doar 1% din volumele de petrol la nivel mondial, acestea reprezintă un nou factor care contribuie la împingerea în jos a preţurilor şi menţinerii acestora în intervalul 45-55 dolari pe baril.

Preţurile petrolului american au scăzut cu peste 4% la mijlocul săptămânii trecute la aproximativ 46 dolari pe baril după raportarea unei creşteri surprinzătoare a stocurilor. Exporturile reprezintă o supapă pentru companiile americane care-şi cresc producţia într-un ritm care va duce nivelul acesteia la peste 10 milioane de barili pe zi, un nou record, până anul viitor, dacă nu mai devreme.SUA, care au exportat peste 110 milioane de barili către clienţI străini în perioada ianuarie-aprilie, beneficiază parţial de pe urma deciziei OPEC de reducere temporară a producţiei. SUA importă în continuare un volum ridicat de petrol pentru că este cel mai mare consumator la nivel mondial, însă acest nivel a scăzut dramatic în ultimii ani.

Un motiv important din spatele creşterii exporturilor americane este legat de faptul că ţiţeiul american s-a vândut la un discount de aproximativ 2,50 dolari pe baril faţă de ţiţeiul Brent în cea mai mare parte a acestui an.

Evoluţia în continuare a exporturilor americane va depinde de nivelul acestui discount.

Un alt motiv important: petrolierele care transportau ţiţei din Orientul Mijlociu în Texas obişnuiau să descarce şi să se întoarcă goale. Acum, însă, petrolul american poate fi încărcat pe petrolierele respective, iar acestea pot face un popas în Europa pe drumul înapoi.

SUA încă exportă de nouă ori mai multe produse petroliere rafinate decât ţiţei, însă acest lucru ar putea începe să se schimbe.

În 2013, 99% din petrolul care ieşea din SUA mergea către Canada. De la ridicarea interdicţiei, petrolul american a ajuns pe peste 30 de pieţe, China, Columbia şi Marea Britanie devenind cumpărători importantţi.

China, cel mai mare importator de petrol din lume, îşi obţine peste jumătate din petrol din ţări membre OPEC. Însă ţara îşi accelerează importurile de petrol american, cât şi din Brazilia, după ce propria producţie a scăzut semnificativ anul trecut.

„Credem că va fi necesară o producţie mai mare de petrol american pentru a acoperi cererea la nivel mondial pe viitor şi a compensa declin producţiei din China şi Mexic din 2017 şi 2018“, spune Rob Thummel, de a Tortoise Advisors.

De la începutul acestui an au fost create mai multe rute între SUA şi India, Hong Kong, Australia şi Danemarca. Chiar şi Georgia a importat ţiţei american în martie. În unele cazuri, cred specialiştii, ţările importă petrol american pentru a le arăta actualilor furnizori că au şi alte opţiuni.

Italia şi Olanda sunt de asemenea pe cale să devină destinaţii ale exporturilor americane.

Exporturile de ţiţei american în Europa sunt încă relativ restrânse, la numai aproape 25 milioane de barili în primele patru luni ale acestui an. Însă acestea sunt o provocare la adresa Rusiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO