Eveniment

Analistii asteapta o crestere a PIB-ului de doar 3% in T4. Nu este exclus nici scenariul de 0%

Analistii asteapta o crestere a PIB-ului de doar 3% in T4. Nu este exclus nici scenariul de 0%
02.03.2009, 00:00 25

Institutul National de Statistica (INS) va publica maine datele oficiale privind evolutia PIB-ului din ultimul trimestru al anului trecut si cresterea economica pe intreg anul.
Estimarile multor voci din piata au ramas optimiste, chiar si dupa ce INS a publicat o parte din datele privind evolutia economiei romanesti pe final de an, respectiv declinul din industrie si din comertul cu amanuntul.
Comisia Nationala de Prognoza a afisat pe 19 ianuarie o crestere economica de 7,9% in 2008, ceea ce inseamna o crestere de circa 4% a PIB-ului in ultimul trimestru din acest an.
Guvernantii mizeaza si ei pe aceeasi cifra de 7,9%. Multi politicieni vorbesc de "cresterea economica de 8%" de anul trecut. Insa datele INS de maine probabil vor veni pentru unii ca o mare surpriza. Estimarile analistilor consultati de ZF urca pana la maxim 7,4% si coboara chiar pana la o crestere economica de 6% anul trecut.
"Estimarile noastre indica o crestere anuala pentru trimestrul patru de 4%, iar pentru intreg anul de 7,4%", spune Catalina Constantinescu, senior economist al RBS Bank Romania, aceasta fiind una dintre cele mai optimiste prognoze din piata analistilor.
Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank si presedintele Asociatiei Analistilor Financiari, estimeaza o crestere economica de 7,2% pe intreg anul 2008, dupa un avans al PIB-ului de 3,5% in T4.
Dupa ce in primele trimestre ale anului trecut PIB-ul a inregistrat cresteri record, chiar de peste 9%, economia a inghetat in ultimele luni din 2008: industria a inregistrat scaderi semnificative, iar comertul cu amanuntul a incetinit mult cresterea. Agricultura si constructiile ar mai putea salva ceva, spun analistii.
Productia industriala, una din componente PIB-ului, a inregistrat in ultimele trei luni ale anului scaderi dramatice, de -3% in octombrie, -11,5% in noiembrie si -18% in decembrie, fata de aceleasi luni din 2007. Productia industriala a reprezentat pe primele noua luni ale anului trecut circa 13% din PIB. Desi nu are o pondere majora in produsul intern brut al Romaniei, pentru a compensa aceasta scadere este nevoie de o crestere semnificativa pe celelalte componente ale PIB-ului, explica analistii.
"Desi ne asteptam initial la o crestere reala de 8% in 2008, pe baza datelor statistice deja disponibile pentru ultimul trimestru, cresterea economica va fi mai aproape de 7%, cu o decelerare semnificativa in trimestrul patru pana la 3%. Scaderea productiei industriale de -10%, peste asteptarile noastre, in ultimul trimestru fata de aceeasi perioada a anului trecut este principala cauza a acestei decelerari semnificative", spune Rozalia Pal, economistul-sef al UniCredit Bank.
Comertul cu amanuntul, care se reflecta in evolutia PIB, a incetinit brusc ritmul de crestere pe final de an. Vanzarile din retail au crescut cu doar 3% in decembrie si 2,8% in noiembrie, dupa ce pe parcursul anului cresterile au fost si de peste 20%.
"Comertul cu amanuntul tot a mai inregistrat cresteri, insa vanzarile en-gros au scazut pe final de an. Luand in considerare si evolutia industriei, noi estimam pentru trimestrul patru o evolutie a PIB-ului in jurul a 0%. Nu excludem nici varianta unei scaderi a PIB-ului in T4, ceea ce ar insemna o crestere economica usor sub 6%", spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
Vanzarile din comert se reflecta in PIB prin componenta "serviciilor", care detin o pondere de 30% pe primele noua luni ale anului trecut.
"Avem o pondere de peste 50%, care ar putea sa genereze un rezultat negativ pentru ultimul trimestru al anului", precizeaza Lucian Anghel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO