Eveniment

Analiştii: BNR va menţine dobânda-cheie la 1,75%

Analiştii: BNR va menţine dobânda-cheie la 1,75%

Autor: Claudia Medrega

03.08.2015, 00:04 282

Accentuarea relaxării fiscale, concomitent cu accelerarea creşterii economice, incertitudinile privind acordurile cu finanţatorii externi, dar şi contextul extern, inclusiv divergenţa conduitelor politicilor monetare ale principalelor bănci centrale din lume, amplifică prudenţa şi fac improbabil un scenariu în care BNR să continue relaxarea politicii monetare, consideră analiştii.

Majoritatea economiştilor apreciază că BNR va menţine dobânda-cheie la 1,75% în şedinţa de politică monetară de marţi.

Consiliul de administraţie al BNR va discuta mâine şi raportul trimestrial asupra inflaţiei. Rata anuală a inflaţiei a coborât la jumătatea anului la -1,6%.

Cu toate că inflaţia a atins minim istoric după minim istoric, iar BNR a relaxat politica monetară, uneori în varianta accelerată, revenirea creditării totale în teritoriul pozitiv s-a lăsat aşteptată. Însă, la sfârşitul lunii iunie dinamica anuală a creditului neguvernamental s-a stabilizat, scăderea faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut fiind de doar - 0,1%.

Potrivit sondajului în curs al Bloomberg, din 14 analişti intervievaţi, majoritatea anticipează menţinerea dobânzii de politică monetară la 1,75% la şedinţa din 4 august.

Dobânda-cheie şi ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) au staţionat la şedinţa de politică monetară de la începutul lunii iulie, în contextul tensiunilor legate de situaţia din Grecia şi al accen­tuării fluctuaţiilor cursului de schimb al leului. BNR a decis „să reconsidere prudent“ ciclul politicii monetare. Comunicatul transmis de banca centrală nu a conţinut însă indicii legate de schimbarea configuraţiei politicii monetare, după cum au remarcat analiştii.

Dacă măsurile de relaxare fiscală adoptate de Parlament pentru 2016 vor fi menţinute şi aplicate, politica monetară rămâne pe „hold“. Codul Fiscal a fost retrimis de preşedintele Klaus Iohannis în Parlament şi urmează discuţii între Ministerul Finanţelor şi BNR şi o sesiune parlamentară extraordinară la sfârşitul lunii august. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că Guvernul nu va reveni asupra pachetului de măsuri incluse în Codul Fiscal, acesta urmând să rămână în forma deja adoptată de Parlament.

BNR a redus de nouă ori dobânda de politică monetară în 2014 şi 2015 şi a ajustat ratele RMO. În luna mai, BNR a tăiat surprinzător dobânda-cheie la minimul istoric de 1,75%, concomitent cu reducerea RMO la lei, de la 10% la 8%, accelerarea relaxării monetare fiind încurajată de scăderea anticipată a inflaţiei şi nivelul redus la care au coborât dobânzile în Europa. Dobânda-cheie a fost redusă de patru ori în acest an şi de cinci ori în 2014, însă nivelul continuă să fie unul dintre cele mai mari din Uniunea Europeană.

Relaxarea politicii monetare ar putea continua în restul acestui an prin reduceri ale rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei până la 6% în luna decembrie 2015 şi pentru pasivele în valută până la 12%. În paralel, dobânda de politică monetară ar putea fi menţinută la 1,75% în a doua jumătate a anului 2015, conform celor mai mulţi participanţi la sondajul intern realizat în cadrul Asociaţiei Analiştilor Financiar - Bancari din România (AAFBR) în iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO