Eveniment

Analiştii cred că economia va fi pe plus în T1. Oamenii de afaceri sunt mai pesimişti

Analiştii cred că economia va fi pe plus în T1....

Autor: Claudia Medrega

04.04.2013, 00:09 1142

Creşterea economică a fost de 0,7% anul trecut, mult peste ritmul estimat anterior de Institutul de Sta­tistică, de 0,3%, amploarea revizuirii, determinată în principal de factori statistici, luându-i prin surprindere pe analişti.

Primul trimestru din 2013 a venit cu veşti amestecate de la principalii indicatori macro, în timp ce din mediul de business nu au apărut semnale încurajatoare, iar oamenii de afaceri sunt pesimişti şi vorbesc despre un „start slab“ şi scăderea consumului.

În timp ce vânzările cu amănuntul, producţia industrială şi exporturile au fost în teritoriul pozitiv în primele luni ale anului, construcţiile şi agricultura au continuat să se contracte, după cum remarcă şi analiştii.

Pentru 2013 entuziasmul privind creşterea economică s-a mai temperat, prognozele - revizuite deja din prima lună a anului în jos - indicând un plus de 0,5-1,6%.

Violeta Luca, CEO al retailerului de electroIT Flanco, spune că primul trimestru nu a adus creş­terile aşteptate pentru piaţa de profil, consumatorii fiind în continuare prudenţi în achiziţii. „Startul slab din acest an mă face să îmi revizuiesc estimările de piaţă pentru acest an. Astfel dacă la finalul lui 2012 sau chiar şi acum două luni aş fi vorbit de un avans de 7-10%, acum cred că nu vom avea o creştere mai mare de cinci procente“, spune Luca.

Anul trecut economia României a rămas în teritoriul pozitiv datorită influenţei favorabile a consumului intern, ajutată şi de majorarea salariilor din sectorul public, în timp ce exporturile nete au fost pe minus. Revizuirea PIB estimat pentru 2012 a avut la bază informaţiile suplimentare, referitoare la trimestrul al patrulea, legate de administraţia publică, dar şi schimbarea anului de bază folosit la calcularea indicilor de volum şi preţ, din 2005 în 2010.

Analiştii afirmă că noile cifre de PIB pentru 2012 au surprins deoarece revizuirea a fost mai mare decât de obicei şi amintesc că avansul economic de 0,7% din 2012 a plasat România în topul ţărilor cu cele mai mari creşteri economice din UE şi a reprezentat o surpriză plăcută.

După o îmbunătăţire a precepţiei pieţelor externe privind România, cu implicaţii pozitive la nivelul dobânzilor la care s-a împrumutat statul şi al cursului de schimb, treptat, entuziasmul s-a mai temperat, creditarea este pe minus, veniturile bugetare staţionează, în timp ce absorbţia fondurilor europene rămâne redusă.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO