Eveniment

Analiştii cred că PIB-ul a fost pe plus în primul trimestru, industria având cel mai important aport

Analiştii cred că PIB-ul a fost pe plus în primul trimestru, industria având cel mai important aport

Autor: Claudia Medrega

12.05.2011, 23:55 905

Analiştii anticipează că economia a fost pe plus în primultrimestru şi prognozează o creştere cuprinsă în intervalul 0,1% şi1,1% faţă de ultimele trei luni de anul trecut, fundamentată înprincipal pe creşterea puternică a producţiei industriale.

Acesta ar fi al doilea trimestru consecutiv cu creştereeconomică pozitivă, după ce ultimele trei luni ale anului 2010 auadus un uşor plus trimestrial de 0,1%, contrar aşteptărilor celormai mulţi analişti care anticipau scădere.

Potrivit mediei estimărilor Asociaţiei AnaliştilorFinanciar-Bancari din România (AAFBR), rata trimestrială a PIB afost de +0,6% în T1, în timp ce rata anuală a ajuns la sfârşitullunii martie la +0,2%. Estimările analiştilor în ceea ce priveştecreşterea trimestrială variază într-un interval destul de mare,cuprins între 0,1-1,1%.

În ciuda optimismului manifestat la nivel politic privindieşirea din recesiune, mediul de afaceri este încă prudent în aspune cu certitudine că economia îşi revine. Deşi industria şiexporturile înregistrează creşteri constante, revenindu-şi de maibine de un an, consumul, construcţiile şi investiţiile se mişcăgreu.

Analiştii economici, care de obicei sunt mai prudenţi înprivinţa viitorului, şi-au îmbunătăţit uşor previziunile pentruacest an. Însă atenţionează că ieşirea din recesiune nu trebuiejudecată doar din punctul de vedere al evoluţiei PIB, fiindnecesară şi urmărirea altor indicatori, cum ar fi şomajul, comerţulsau evoluţia veniturilor reale. Şi spun că riscul reintrării înzona negativă nu trebuie să fie ignorat.

"Este foarte posibil să vedem o creştere uşoară, probabil pânăîn 0,3% trimestru pe trimestru şi în proximitatea lui 0% în termenianuali. Industria a rămas, probabil, sectorul cu cel mai mare aportla formarea valorii adăugate brute, exporturile au performat bine,iar consumul populaţiei se reface lent", spune Florian Libocor,economistul-şef al BRD-SocGen.

Mai optimistă Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank,declară că se aşteaptă la o creştere trimestrială a PIB de 0,5-0,6%şi la o rată anuală de 0,9-1% în T1.

"Pe partea de formare a PIB-ului, industria a avut cel maiimportant aport la creşterea economică în T1. Este posibil ca şicomerţul intern şi serviciile să fi înregistrat o creştere modestă,în timp ce agricultura şi construcţiile şi-au temperat ritmul descădere. Pe partea de utilizarea a PIB, ne aşteptăm la operformanţă foarte bună a exporturilor şi ne aşteptăm chiar la ocreştere modică a consumului privat, pe fondul ameliorăriiaşteptărilor populaţiei şi stabilizării pieţei muncii", explicăHăncilă.

Analiştii Barclays Capital, divizia de investiţii a uneia dintrecele mai mari bănci din lume, susţin că România are încă problemecu ieşirea din recesiune după ajustarea fiscală semnificativăoperată la jumătatea anului trecut, dar îşi menţin estimărileprivind o creştere trimestrială pozitivă în T1. "Creştereaeconomică are în continuare probleme după ce ajustarea fiscalăimportantă de la jumătatea anului trecut a afectat puternicîncrederea consumatorilor. Va fi nevoie de mai mult timp pentru apermite economiei să se vindece. În mod evident, România are încăprobleme cu ieşirea din recesiune. Încă ne aşteptăm la o creştereeconomică trimestrială pozitivă în T1 2011", se arată în cel mairecent raport al băncii privind România.

Datele cu frecvenţă lunară sugerează o creştere a PIB-ului deaproximativ 0,7% în primul trimestru din 2011 comparativ cutrimestrul patru din 2010, pe date ajustate sezonier, iar creştereava veni în principal de la industrie, consideră NicolaieChideşciuc, economistul-şef al ING Bank.

El apreciază că o apropiere de +1% nu poate să fieexclusă, dar asta nu ar schimba prea mult previziunile ING privindcifra anuală a PIB, de 0,6%, având în vedere contracţia uşoarăanticipată pentru industrie în al doilea trimestru. "În trimestrulal doilea, ne aşteptăm la continuarea trendului pozitiv, însăritmul creşterii economice ar putea încetini comparativ cu T1 întermeni anualizaţi, ca urmare a creşterii accelerate a preţurilorde consum coroborată cu diminuarea veniturilor. Lucrările deinfrastructură demarate de sectorul public vor începe să aibăcontribuţii pozitive asupra PIB-ului de abia din semestrul aldoilea al acestui an", spune şi Hăncilă de la Volksbank.

Creşterea din primul trimestru, dacă va fi aşa cum o aştept, vafi «un pas mic, dar important», în opinia lui Libocor. El spune căriscul reintrării în zona negativă nu trebuie ignorat, însă susţinecă nu crede că se va materializa dacă reformele vor continua şi,mai ales, dacă se vor bucura de încrederea populaţiei.

Indiferent de momentul ieşirii din recesiune (T1 2011, T2 2011sau mai târziu), reluarea creşterii economice nu va fi rapidă dacăintrările de investiţii străine nu vor accelera şi dacă pesimismulconsumatorilor persistă, după cum a declarat recent Dan Bucşa,şeful departamentului cercetare al Bancpost.

Chiar vestea ieşirii din recesiune ar putea să aducă mai multeinvestiţii.

Alexandra Gătej, preşedintele Camerei de Comerţ Americane înRomânia, consideră că există toate premisele ca investiţiilestrăine directe să crească în acest an, dacă urmează o serie deveşti bune, precum "ieşirea tehnică din recesiune".

Majoritatea prognozelor pentru 2011 indică o creştere aeconomiei inclusă în intervalul 0,5-1,5%. Potrivit estimărilorautorităţilor române şi FMI, economia urmează să înregistreze înacest an o creştere de 1,5%.

Semnale timide ale revenirii economiei au apărut încă de anultrecut, însă măsurile dure de ajustare fiscală luate la jumătateaanului au făcut ca România să continue să se zbată în recesiune şiîn 2010, în timp ce majoritatea ţărilor europene au ieşit laliman.

Unii analişti au afirmat că dacă nu s-ar fi majorat TVA, existauşanse ca economia să revină pe creştere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO