Eveniment

Analiştii: Economia a revenit în recesiune în T1. Pentru întregul an creşterea PIB este estimată în intervalul 0,5-1,2%

Analiştii: Economia a revenit în recesiune în T1. Pentru întregul an creşterea PIB este estimată în intervalul 0,5-1,2%

Autor: Claudia Medrega

15.05.2012, 00:16 824

Analiştii susţin că economia a înregistrat în primul trimestru din acest an o uşoară scădere faţă de T4 2011, de 0,2-0,3%, din cauza frânării exporturilor şi a condiţiilor meteo nefavorabile, contracţia economiei fiind comparabilă cu cea înregistrată în T4 2011 faţă de T3 2011. Estimările privind creşterea PIB în T1 2012 comparativ cu T1 2011 sunt incluse în intervalul 0,5%-1,4%.

Institutul de Statistică anunţă astăzi primele estimări privind evoluţia economiei în primul trimestru din acest an. O nouă scădere a economiei în T1 echivalează cu intrarea în recesiune tehnică, după ce şi în ultimele trei luni ale anului trecut s-a înregistrat o scădere a PIB de 0,2% faţă de T3 2011, pe serie ajustată sezonier.

Teoretic, o economie intră în recesiune dacă înregistrează două scăderi consecutive trimestru la trimestrul precedent. Surpriza pozitivă a venit în T1 2012 de la comerţ şi lucrările de infra­structură, în timp ce construcţiile şi industria au fost cel mai probabil pe minus, fiind greu de crezut că serviciile financiare au avut o contribuţie pozitivă la PIB în primele trei luni ale anului, potrivit analiştilor. Iar semnalele externe nu sunt favorabile, recesiunea din zona euro fiind posibil să se adâncească având în vedere şi accentuarea tensiunilor legate de posibila ieşire a Greciei din zona euro.

"Estimarea noastră pentru PIB-ul din T1 2012 este de -0,2% trimestru/trimestru (date ajustate sezonier) şi Ă1,3% an/an. Cel mai probabil, comerţul retail şi serviciile au fost principalii factori care au susţinut evoluţia creşterii economice din primul trimestru al anului, în timp ce industria a avut o evoluţie dezamăgitoare din cauza comprimării cererii externe", a comentat Eugen Sinca, analist BCR.

UniCredit Ţiriac Bank anticipează o creştere de 1,4% în T1 2012 faţă de T1 2011 şi, lăsând la o parte agricultura, consideră că dinamica PIB ar putea fi pozitivă în T1 2012 faţă de T4 2011. "Surpriza pozitivă în T1 2012 a fost cererea internă, în special vânzările cu amănuntul şi lucrările de infrastructură. Vremea nefavorabilă şi cererea slabă au afectat construcţiile de clădiri, în timp ce producţia industrială a scăzut din cauza reducerii cererii din zona euro. Marjele de dobândă ale băncilor s-au redus din cauza scăderii indicatorilor ROBOR şi EURIBOR, în timp ce dobânzile la depozite au rămas aproximativ constante în ciuda tăierii unui punct procentual din rata dobânzii de politică monetară. Ca urmare, este greu de crezut că serviciile financiare au avut o contribuţie pozitivă la PIB în T1 2012", a comentat Dan Bucşa, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank.

ING Bank estimează o scădere a PIB de 0,3% în T1 2012 faţă de ultimul trimestru de anului trecut, iar în termeni anualizaţi vede posibil un plus al economiei de 0,4%.

Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank, crede că în primul trimestru economia s-a contractat cu aproximativ 0,3% trimestru/trimestru, pe fondul deteriorării performanţei exporturilor care nu a putut fi compensată de o creştere pe măsură a cererii interne.

"În termeni anualizaţi, PIB-ul a crescut cu 0,5-0,6% în trimestrul întâi, pe fondul creşterilor înregistrate de industrie şi comerţ, care şi-au ameliorat performanţa în luna martie. Construcţiile şi intermedierile financiare, precum şi agricultura au avut o contribuţie negativă la formarea PIB, conform calculelor noastre. Pe partea de utilizare a PIB, constatăm o deteriorare a exporturilor în termeni anualizaţi care a fost contrabalansată de o creştere a consumului final, mai ales pe seama consumului public în preajma alegerilor", consideră Hăncilă.

FMI şi guvernul anticipează un avans al PIB de 1,5% pentru acest an. Comisia Europeană tocmai a diminuat prognoza de creştere economică pentru România de la 1,6% la 1,4% pentru 2012.

Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari apreciază că în primul trimestru s-ar putea înregistra o contracţie a PIB cu 0,2% comparativ cu trimestrul patru din 2011, creşterea economică faţă de T1 2011 fiind prognozată la 1,1%. Pentru întregul an estimările analiştilor financiari-bancari indică un posibil plus de 1,2%.

Cum a evoluat economia în ultimii ani

România a experimentat mai bine de doi ani de recesiune. Primele două scăderi consecutive ale PIB-ului trimestrial faţă de trimestrul anterior, din 2000 încoace, au avut loc în T3 din 2008 faţă de T2 2008 şi în T4 2008, comparativ cu T3 2008. În 2009 şi 2010, economia s-a prăbuşit cu 6,6% şi, respectiv, 1,6%

Anul trecut economia a reuşit anul trecut să înregistreze o creştere de 2,5%, după doi ani de prăbuşire.

Ce s-a Întâmplat cu principalii indicatori macro în T1

Exporturile

Exporturile au revenit în teritoriul negativ la începutul anului 2012, după mai bine de doi ani de creşteri neîntrerupte, înregistrând în primul trimestru o scădere de 0,4% comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut, până la aproape 11 miliarde de euro. În martie firmele româneşti au exportat produse şi servicii în valoare de 4 miliarde de euro, cu 2,2% sub nivelul din martie 2011.

Comerţul cu amănuntul

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut în primul trimestru faţă de aceeaşi perioadă din 2011, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 3,7%, respectiv 4,5%. Primele semne bune au venit încă din T4 2011. În martie volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul a urcat faţă de martie 2011 cu 1,8% pe serie brută şi cu 3,1% pe serie ajustată.

Construcţii

Volumul lucrărilor de construcţii a înregistrat în primul trimestru o creştere de 1,4% pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în timp ce pe serie brută a fost consemnată o scădere de 1,1%.

Creşterea de 1,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut a fost influenţată de avansul lucrărilor de construcţii noi cu 21,5%, în timp ce lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au înregistrat scăderi cu 25,3%, respectiv cu 18,4%.

Producţia industrială

Producţia industrială, unul dintre cei mai importanţi indicatori din economie, a continuat trendul ascendent în primele luni din 2012, dar ritmul a frânat vizibil. Producţia industrială a crescut în primul trimestru faţă de ianuarie - martie 2011 cu 0,5% ca serie ajustată, în timp ce pe serie brută s-a înregistrat o scădere de 0,4%. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă a urcat cu 8,7%, iar industria prelucrătoare şi industria extractivă au scăzut cu 0,7%, respectiv cu 0,2%, ca serie ajustată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO