Eveniment

Analistii economici: Reducerea salariilor si a pensiilor va afecta puternic si economisirea

27.05.2010, 23:44 37

Reducerea salariilor si pensiilor va avea un puternic impactnegativ asupra consumului privat si economisirii populatiei, daranalistii sustin ca este necesara si reducerea numarului desalariati din sectorul bugetar prin comasarea impozitelor sieficientizarea activitatii.

Ei spun ca este devreme pentru a evalua exact scadereaconsumului care va urma, unii considerand ca nu va ajunge la douacifre.

"Reducerea cheltuielilor cu salariile si pensiile este o masuradureroasa, dar necesara in situatia economica precara a Romaniei.Insa aceste masuri nu sunt suficiente pentru reducerea deficituluibugetar, fiind necesara si reducerea numarului de salariati dinsectorul bugetar prin comasarea impozitelor si taxelor sieficientizarea activitatii din administratie si companiile destat", a declarat Melania Hancila, economistul-sef alVolksbank.

Ea considera ca reducerea salariilor si a pensilor va exercitapresiuni suplimentare asupra consumului pe termen scurt, insa vaavea efecte pozitive pe termen lung, deorece factura socialaactuala nu putea fi suportata de economia romaneasca si ar ficondus la cresterea rapida a datoriei publice si la deteriorareaperspectivelor viitoare de crestere.

"Reducerea salariilor si a pensiilor va avea impact negativ siasupra sectorului privat, insa aceaste masuri sunt preferabilevariantei de crestere a TVA sau impozitului pe profit. Speram caautoritatile vor corobora aceste masuri si cu eficientizareacheltuielilor publice si reducerea risipei din bani publici sipastrarea subventiilor doar acolo unde este cu adevarat necesar", amai spus Hancila.

Si economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, apreciaza ca impactulajustarilor bugetare asupra consumului va fi consistent, insasubliniaza ca nu exista alta solutie in contextul actual.

"Cu reducerea cheltuielilor trebuie inceput. Este normal. Oricebusiness privat face asta de un an si jumatate. Impactul asupraconsumului va fi consistent si, implicit, asupra PIB. Insa preferamo crestere economica sanatoasa, sustenabila in urmatorii ani, chiardaca mai mica, fara sa alimenteze dezechilibre externe."

Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank, sustine caimpactul puternic asupra consumului privat se va manifesta chiardin luna mai, fiindca sentimentul consumatorilor a fost dejazdruncinat. "Efectele negative se vor vedea partial in trimestruldoi, probabil cel mai puternic in trimestrul trei si ceva mai putinin ultimul trimestru al acestui an. Nu trebuie trecut cu vedereacelalalt aspect al masurilor anuntate, si anume ca erau si sunt incontinuare absolut necesare." El a mai precizat ca daca in 2011incep sa se faca reduceri semnificative de personal pentru apermite cresterea salariilor la nivelul dinaintea reducerilor, vaavea loc un nou val de pesimism si, probabil, economia va suferi incontinuare.

Impozitul pe dobanzi, impact limitat

Hancila apreciaza ca reintroducerea impozitului pe dobanzile ladepozite va avea impact limitat asupra economisirii, deoarece insituatia actuala exista o preferinta clara a populatiei pentrudetinerea de active lichide cu risc scazut si depozitele bancareraman cea mai sigura si lichida varianta de plasament. "Insa neasteptam ca economisirea populatiei sa fie afectata intr-o masuramai mare de reducerea salariilor si a pensiilor datorita diminuariivenitului disponibil."

Impozitarea economisirilor nu aduce venituri considerabile labuget si, in acelasi timp, nu incurajeaza economisirea.

Or, Romania are nevoie de economisire in crestere din cel putindoua motive: pentru a putea investi in viitor avem nevoie de ungrad de economisire cat mai ridicat si raportul credite-depoziteeste in continuare supraunitar, iar aceste masuri ar putea accentuadezechilibrul din sistemul bancar romanesc, potrivit luiChidesciuc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO