Eveniment

Analiştii: Ieşirea din recesiune nu trebuie judecată doar din punctul de vedere al evoluţiei PIB. Urmăriţi şi alţi indicatori

Analiştii: Ieşirea din recesiune nu trebuie judecată doar din punctul de vedere al evoluţiei PIB. Urmăriţi şi alţi indicatori

Autor: Claudia Medrega

22.04.2011, 17:31 58

La rândul lui,şeful Comisiei Naţionale de Prognoză Ion Ghizdeanu a declarat dupăşedinţa de guvern de miercuri că România poate înregistra în primultrimestru o creştere economică de 0,5% faţă de ultimul trimestru alanului trecut şi de 1,3% raportat la aceeaşi perioadă din2010.

Institutul Naţional de Statistică anunţă la13 mai datele privind evoluţia PIB în primul trimestru.

În opinia analiştilor, ieşirea dinrecesiune nu trebuie judecată doar din punctul de vedere alevoluţiei PIB, fiind necesară şi urmărirea altor indicatori, cum arfi şomajul, comerţul sau evoluţia veniturilor reale.

"Dinamicile producţiei industriale,vânzărilor cu amănuntul, şomajului şi ocupării, veniturilor realesunt alţi factori care ajută la determinarea situaţiei economice.PIB ar putea creşte în T1 2011 faţă de T4 2010, pe date ajustatesezonier, pe baza creşterii puternice a producţieiindustriale.Nucred că aceste evoluţii sunt suficiente pentru a marca ieşirea dinrecesiune. Vânzările cu amănuntul s-ar putea reduce până sprejumătatea anului, salariile reale se reduc în continuare (permiţândajustarea costurilor de producţie afectate de preţurile ridicateale materiilor prime), ocuparea scade în ciuda reducerii rateişomajului", afirmă Dan Bucşa, şeful departamentului cercetare alBancpost.

O privire mai atentă asupracontracţiei şomajului arată că doar o treime dintre cei care nu maisunt şomeri şi-au găsit loc de muncă în economia fiscalizată,restul emigrând, angajându-se în economia gri sau ieşind dinevidenţe.

"Factorii anticipativi ai evoluţieiactivităţii economice arată că vânzările cu amănuntul şiconstrucţiile s-ar putea contracta până la jumătatea anuluicurent.Indiferent de momentul ieşirii din recesiune (T1 2011, T22011 sau mai târziu), reluarea creşterii economice nu va fi rapidădacă intrările de investiţii străine nu vor accelera şi dacăpesimismul consumatorilor persistă", apreciază Bucşa.

În opinia economistului-şef al INGBank Nicolaie Chideşciuc, înregistrarea unei creşteri economicepozitive în primul trimestru din 2011 nu înseamnă ca am ieşit dinrecesiune în trimestrul unu al anului 2011.

"Practic, nu există o definiţie clarănici pentru intrarea în recesiune, nici pentru ieşirea dinrecesiune.Dacăvom înregistra creştere economică şi în trimestrul unu 2011, dar şiîn trimestrele următoare şi nu se revizuieşte pe minus cifra dintrim.4 2010, cred căputem spune că am ieşit din recesiune la finalul trimestrului 3 din2010."

Preşedintele Consiliului Fiscal IonuţDumitru a declarat recent că România nu a ieşit încă din recesiune,iar tendinţa pozitivă din ultimul trimestru al anului trecuttrebuie să fie confirmată de datele ulterioare, nefiind sigur dacărevenirea economică a început.

Analistul financiar Lucian Isar susţine căîn primul trimestru creşterea anunţată faţă de ultimul trimestru alanului precedent va fi din nou marginal peste zero, dar până nu osă avem o primă revizuire fără presiune politică şi mediatică, nu osă ştim exact.

"Maniera în care autorităţile, dupănumeroase ratări succesive ale prognozelor, au reuşit să nimereascăcreşteri marginale în jurul lui zero creează o normală suspiciuneasupra utilizării datelor neajustate în definiţia standard aieşirii din recesiune."

Isar apreciază că şi după ce revenim pe plus pe dateleneajustate, există posibilitatea ca economia să se mişte marginalîn jurul lui zero.

"Riscul menţinerii economiei doar marginalpeste o creştere zero pentru o bună perioadă de timp se poatematerializa în condiţii monetare şi de creditare neadecvate.Spre exemplificare,condiţiile de creditare care slăbesc creşterea economică şi omenţin departe de potenţial sunt provizionarea după norme locale şinormele de limitare a creditării în valută."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO