Eveniment

Analiştii: Noua schemă de ajutor de stat poate să dea un impuls companiilor pentru investiţii. Dar guvernul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru investiţii în infrastructură

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Claudia Medrega

23.09.2014, 00:07 1701

Bugetul maxim al noii scheme este de 2,7 mld. lei (600 mil. euro), iar cererile pentru ajutoare de stat, în cadrul primei sesiuni, pot fi depuse de companii în pe­rioada 22 septembrie - 17 octombrie, suma alocată fiind de 200 mil. lei. Numărul total al firmelor care urmează să beneficieze de ajutor de stat în cadrul acestei scheme a fost estimat de Ministerul Finanţelor la 1.700.

„Este bine-venită o astfel de schemă. Dă companiilor un impuls pentru investiţii. Eu nu sunt un fan al ajutoarelor de stat pentru că apreciez că distorsionează un pic mediul concurenţial. Însă, în condiţii de criză orice ban de la stat care intră în economie şi creează locuri de muncă este bine-venit. Aş prefera ca guvernul să facă, totuşi, mai multe investiţii în infrastructură, să aloce bani în domenii unde există grad de multiplicare mare în economie“, afirmă Dragoş Cabat, analist economic.

El susţine că ajutoarele de stat trebuie să fie acordate companiilor care au fost lovite de criză, celor care au anumite probleme (cum ar fi de exemplu firmele care exportă în Rusia), nu să fie lăsate „la liber“ şi să ajungă preponderent la multinaţionale.

Multinaţionalele au luat peste 90% din ajutoarele de stat acordate în perioada 2008 - iunie 2014, în timp ce investiţiile antre­pre­norilor români au fost sprijinite cu finanţări de doar 57 mil. euro dintr-un buget total de aproape 640 mil. euro, potrivit unei analize publicate recent de ZF pe baza datelor anunţate de Ministerul Finanţelor. Doar 11 companii controlate de antrepre­nori români au primit ajutor de stat dintr-un total de 66 de acorduri de finanţare semnate în ultimii şase ani, o perioadă în care lipsa finanţării şi scăderea consumului au trimis în insolvenţă peste 100.000 de companii din România.

Ministerul Finanţelor a acordat începând din 2008 ajutoare de stat de aproape 640 mil. euro pentru a susţine investiţii de peste 2,1 mld. euro care aduc în economie 21.000 de locuri de muncă, potrivit unui document care a fost publicat pe site-ul mbuget.gov.ro.

Guvernul a avizat săptămâna trecută încă o schemă de ajutor de stat pentru companii având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie. Acordurile de finanţare vor putea să fie emise până în anul 2020, iar schema are un buget total de 2,7 mld. lei (600 mil euro), pentru finanţarea nerambursabilă a costurilor cu active corporale şi necorporale aferente investiţiei iniţiale.

Plata ajutoarelor de stat se va realiza în perioada 2015-2023. Ministerul Finanţelor, în bugetul căruia este inclusă schema de ajutor de stat, estimează că vor beneficia de aceste finanţări aproximativ 150 de companii.

Bugetul maxim anual este de 450 mil. lei (100 mil. euro). Activele corporale şi necorporale trebuie să îndeplinească cumulativ o serie de condiţii de eligibilitate: trebuie să fie exploatate exclusiv de întreprinderea beneficiară de ajutor de stat pentru atingerea obiectivelor investiţiei pentru care s-a solicitat finanţarea, trebuie să fie achiziţionate în condiţiile pieţei de la persoane care nu au calitatea de persoane afiliate şi trebuie să fie incluse în activele întreprinderii beneficiare de ajutor de stat şi trebuie să rămână asociate investiţiei pentru care s-a acordat finanţarea pe o perioadă de minimum cinci ani de la finalizarea investiţiei.

Pentru a fi considerate eligibile, costurile aferente activelor necorporale nu pot depăşi 50% din totalul costurilor totale eligibile aferente investiţiei.

Dragoş Damian, CEO al producătorului de medicamente Terapia Ranbaxy, a arătat într-o opinie transmisă ZF că noua schema de ajutor de stat destinată cofinanţării investiţiilor cu impact major în economie este „stimulantă pentru mediul greu de afaceri, care poate să iasă din perioada de «îngrijorare» şi «neîncredere» şi să pună pe masă în sfârşit investiţii industriale“. El a amintit că majoritatea investiţiilor mari din perioada 2009-2013 s-au lansat pe schema veche de ajutor de stat, schema nouă apărând ca o continuare logică.

În contextul crizei financiare mondiale, multe ţări au încercat să găsească soluţii pentru sprijinirea investiţiilor şi a econo­miilor. La nivel internaţional s-a intensificat competiţia pentru atragerea investiţiilor străine, iar ajutoarele de stat sunt o formă de a atrage capital extern.

Dominanţa compa­niilor cu capital străin în totalul beneficiarilor de ajutoare de stat reflectă şi structura economiei româ­neşti, după cum au susţinut analiştii. Companiile cu capital autohton au ajuns să fie cantonate în special în servicii, în comerţ şi mai puţin în industrie sau producţie, unde este nevoie de mai mult capital şi experienţă, au susţinut analiştii. Domeniul automotive a dominat topul beneficiarilor de ajutoare de stat.

Din anii ’90 până în anii 2000, România a fost campioană la ajutoarele de stat. Însă, după aderarea la Uniunea Europeană, am fost nevoiţi să renunţăm la formele de ajutor de stat care distorsionau concurenţa.

 

Care sunt caracteristicile noii scheme de ajutor de stat

+ Bugetul maxim al schemei este de 2,7 mld. lei (600 mil. euro), cu posibilitatea suplimentării. Acordurile de finanţare pot fi emise până la sfârşitul anului 2020, iar plata ajutoarelor de stat urmând să fie efectuată în perioada 2015-2025.

+ Bugetul maxim anual este de 450 mil. lei (circa 100 mil. euro).

+ Cererile pentru ajutoare de stat, în cadrul primei sesiuni, pot fi depuse în perioada 22 septembrie - 17 octombrie, suma alocată fiind de 200 mil. lei.

+ Numărul total estimat al companiilor care urmează să beneficieze de ajutor de stat este de 1.700.

+ Sumele vor fi destinate companiilor care fac investiţii în active corporale şi necorporale.

+ Firmele din Bucureşti vor putea primi maximum 11,25 mil. euro echivalent lei în perioada 2014-2017 şi 7,5 mil. euro echivalent lei în intervalul 2018-2020, având alocate cele mai mici sume din cadrul schemei.

+ Companiile din regiunile Vest şi Ilfov vor putea atrage ajutoare de stat de 26,25 milioane euro echivalentul în lei pentru toată perioada în care se derulează schema, iar cele din Nord-Vest, Centru, Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia şi Sud-Vest Oltenia vor beneficia de maximum 37,5 mil. euro fiecare.

+ Prima plată a ajutorului de stat este condiţionată de crearea pentru fiecare locaţie a realizării investiţiei cel puţin 10 locuri de muncă, dintre care minimum 3 locuri de muncă pentru lucrători defavorizaţi. Locurile de muncă trebuie create în cel mult trei ani de la data realizării investiţiei.

+ Companiile care pot solicita ajutor de stat în baza acestei scheme pot fi nou-înfiinţate sau în activitate, IMM-uri sau întreprinderi mari, cu personalitate juridică care îndeplinesc anumite condiţii.

 

Bilanţul ajutoarelor de stat aprobate în perioada 2008-2014

+ Au fost emise 66 de acorduri de finanţare

+ Valoarea totală a investiţiilor: 2,1 mld. euro

+ Valoarea ajutoarelor de stat aprobate: 640 mil. euro

+ Numărul de noi locuri de muncă estimate a fi create de către societăţile beneficiare de ajutor de stat ca urmare a realizării investiţiei: peste 21.000

+ Domenii prioritare în care se realizează investiţiile: auto, fabricarea de material rulant, aeronautică, servicii IT&C, mase plastice, energie regenerabilă, sănătate, turism, industria alimentară, electrocasnice, celuloză şi hârtie

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO