Eveniment

Analiştii se bat în previziuni pesimiste: scăderea trimestrială a PIB, estimată între -1,5% şi -2,8%

Analiştii se bat în previziuni pesimiste: scăderea trimestrială a PIB, estimată între -1,5% şi -2,8%

Autor: Mihaela Claudia Medrega

10.10.2010, 23:57 40

Analiştii Raiffeisen Bank văd o scădere a PIB cu 1,5% în altreilea trimestru, în timp ce ING Bank estimează contracţiaeconomiei cu 2,8% în T3 faţă de T2 - date ajustate sezonier şi cu4,1% ca rată anuală, pe fondul măsurilor de austeritateaplicate.

O surpriză plăcută ar putea să aducă producţia agricolă, care afost bună anul acesta şi care în mod tradiţional are o contribuţiemai mare în PIB în partea a doua a anului.

În viziunea analiştilor Raiffeisen, datele statistice anunţateîn ultimele zile privind producţia industrială, construcţii şicomerţ susţin aşteptările cu privire la o o cifră slabă privindPIB-ul în al treilea trimestru. Veşti bune au venit numai dinagricultură, în condiţiile în care culturile de cereale au fost maibune în acest an, comparativ cu anul trecut.

"Credem că PIB-ul real s-a contractat cu circa 1,5% trimestru latrimestru în T3, dar o cifră mai bună nu poate fi exclusă în cazulunei producţii agricole bune."

Producţia industrială va avea o contribuţie mai redusă în trim.3

În august producţia industrială, unul dintre cei mai importanţiindicatori din economie, a urcat cu doar 0,1% faţă de lunaprecedentă, după scăderea de 1% din iulie. În consecinţă, analiştiiRaiffeisen estimează o contribuţie mai redusă a acestei componentela formarea PIB în T3 comparativ cu cea din T2.

Veşti proaste pentru dinamica economiei au venit de laconstrucţii, care au scăzut cu 1,3% în august.

Majoritatea analiştilor au apreciat încă din vară că a douajumătate a anului se conturează a fi mult mai dificilă. Relansareaeconomică rămâne fragilă din cauza diminuării fluxurilor decapital, a ajustărilor fiscale şi a creşterii şomajului. RevenireaPIB-ului trimestrial pe scădere vine după ce în perioadaaprilie-iunie s-a înregistrat o uşoară creştere, în termeniajustaţi sezonier, pentru prima dată după trei trimestreconsecutive de scădere. Creşterea din al doilea trimestru a fost de0,3%, comparativ cu primele trei luni ale anului.

Economia a intrat în recesiune în trimestrul al treilea din2008, odată cu scăderea PIB în termeni ajustaţi sezonieri, faţă deprecedentele trei luni, cu 0,1%. De atunci, PIB-ul a înregistratscăderi în fiecare trimestru, exceptând creşterea uşoară, de 0,1%,din trimestrul al treilea din 2009 şi cea din T2 2010.

Previziunile analiştilor au devenit pesimiste şi pentru anulviitor, ei anticipând o posibilă revenire pe creştere economicăde-abia în 2012. Însă FMI şi guvernul estimează pentru acest an oscădere a economiei cu 1,9%, economia urmând să revină anul viitorpe o creştere de 1,5-2%.

Ce s-a întâmplat în al doilea trimestru

În trimestrul al doilea economia a scăzut cu doar 0,5% faţă deaceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 0,6% în date ajustatesezonier, astfel că deşi nu a revenit pe plus, a reuşit cel puţinsă-şi tempereze declinul, de la ritmuri de aproape -9% în primăvaralui 2009.

Totuşi, faţă de primul trimestru, economia a urcat uşor în aldoilea trimestru, cu 0,3% în serie ajustată sezonier graţiecreşterii exporturilor şi revenirii firave a consumului diniunie.

Creşterea economică înregistrată de România în trimestrul aldoilea faţă de primul trimestru a fost una dintre cele mai slabedin UE.

Evoluţie în linie cu estimările FMI

Evoluţia a fost în linie cu estimările FMI şi ale analiştilorcare anticipau o revenire temporară a economiei în zona pozitivă întrimestrul al doilea.

În primul semestru economia a scăzut cu 1,5% faţă de aceeaşiperioadă a anului precedent, industria fiind singurul sector care acontribuit pozitiv la dinamica PIB, cu 1,3%.

Serviciile au contribuit la scădere cu 1,2%, construcţiile cu0,9%, iar impozitele nete pe produs cu 0,7%. Agricultura a avutimpact zero asupra dinamicii Produsului Intern Brut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO