Eveniment

Analistul Aurelian Dochia: Retrogradarea SUA este ca şi cum ai schimba etalonul de măsură pe pieţele financiare

Analistul Aurelian Dochia: Retrogradarea SUA este ca şi cum ai schimba etalonul de măsură pe pieţele financiare

Autor: Sorin Pâslaru

06.08.2011, 13:24 745

Analistul economic Aurelian Dochia spune caretrogradarea cu o treapta a ratingului SUAeste ca si cum ai schimba etalonul de masura pe pietele financiarepentru ca "nu ai cu cine sa inlocuiesti Statele Unite ca dimensiunea economiei si ca pondere a tranzactiilor cu titluri de stat pepietele financiare".

"Este un moment al caderii SUA de pepiedestal. Problema este cu ce inlocuiesti America.Germania are o economie de cinci ori mai mica, iar China poatedeveni intr-adevar o alternativa de acum in 20 deani."

Dochia este de parere ca exista tot mai multesemnale care arata ca SUA vor intra din nou in recesiune."Pietele financiare sunt dezamagite de crestereaeconomica de doar 1%. Nici o alta zona nu se va simti prea binedaca sua vor reintra in recesiune."

Este o criza de sistem? " Este, dar nu este odovada ca sistemul capitalist si pietele financiare vor fiinlocuite de altceva. Nu exista un mecanism mai bun decatpietele financiare sa stimuleze activitatea economica. Problema afost ca in ultimele decenii in Occident mecanismul monetarfinanciar a deviat de la functia de finantare a economiei.Renuntarea la etalonul aur a dus la mecanismul artificial de crearede bani, o otrava care acum isi face efectul. Realitatea este caOccidentul traieste de mult pe datorie, dar noi aici in Romania amcrezut intr-adevar ca tarile prospere din Occident nu au nici unfel de probleme si sunt un ideal de dezvoltare.Acum netrezim."

Dochia mai afirma ca aceasta criza sedatoreaza unor excese de cateva decenii. "A fost o iluzieca economiile merg bine, dar in realitate activitatea financiara acreat aceasta iluzie. Activele financiare au crescut in ultimeledoua decenii mult mai rapid decat econmiile. A fost o exuberantanejustificata care a schimbat comportamentul actorilor economici.Totul se va duce pana la urma in inflatie".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO