Eveniment

ANAT solicită Guvernului stabilirea unui indice fix pentru România în vederea renunţării la carantină pentru turiştii nevaccinaţi şi înfiinţarea unor puncte de testare în aeroport

Alin Burcea: Vă garantez că dacă mâine Aeroportul Otopeni, Vama Giurgiu sau Nădlac anunţă că scot nişte locuri de testare, s-ar înscrie o sută de firme, pentru că businessul lor uşor-uşor dispare.

Alin Burcea: Vă garantez că dacă mâine Aeroportul Otopeni, Vama Giurgiu sau Nădlac anunţă că scot nişte locuri de testare, s-ar înscrie o sută de firme, pentru că businessul lor uşor-uşor dispare.

Autor: Alexandra Matei

22.05.2021, 10:35 258

Treisprezece state au renunţat în totalitate la carantină, iar reprezentanţii industriei turismului din UE consideră că statele membre ar trebui să ridice restricţiile de călătorie pentru persoanele vaccinate, care au trecut prin boală sau au fost testate negativ.

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) propune conducerii o altă abordare în ceea ce priveşte posibilitatea de a călători şi consideră că existenţa acestei liste galbene reprezintă o frustrare atât pentru turişti, cât şi pentru operatorii din industria turismului, în contextul în care rezultatele campaniei de vaccinare din România sunt printre cele mai eficiente din Uniunea Europeană, generând un indice epidemiologic mult mai mic în comparaţie cu alte ţări europene.

Astfel, ANAT solicită guver­nanţilor stabilirea unui indice fix pentru România, de 400 sau 500, în vederea renunţării la carantină pentru turiştii nevaccinaţi care se întorc din ţări cu un indice mai mic decât cel stabilit. În plus, repre­zentanţii ANAT propun înfiinţarea unor puncte de testare în aeroport sau la graniţă, tot pentru evitarea unei posibile carantine.

„Este frustrant ca pentru românii nevaccinaţi să existe această listă galbenă care creează nişte decalaje foarte mari. Noi am propus să existe un indice fix şi pentru România, de 400 sau 500, iar turiştii nevaccinaţi care se întorc din ţări cu un indice mai mic să nu mai fie nevoiţi să stea în carantină la întoarcere.“

„Ne-am dori ca echipa condusă de primul-ministru să decidă un indice general pentru România.Noi nu mai vrem să trăim probleme similare cu cele de anul trecut. Oamenii se înscriu într-o ţară care e pe lista verde azi şi care peste o lună intră pe lista galbenă. Solicităm înfiinţarea punctelor de testare în graniţe. Pentru a nu sta în carantină sute de persoane, putem testa în aeroport oamenii care se întorc sau care sosesc din ţări cu indice epidemiologic mai mare“, a spus Alin Burcea în cadrul unei conferinţe de presă.

Acesta mai spune că sunt deja 13 state care au renunţat în totalitate la carantină, iar reprezentanţii in­dustriei turismului din UE consi­deră că statele membre ar trebui să ridice restricţiile de călătorie pentru per­soanele vaccinate, care au trecut prin boală sau testate negativ care călă­toresc în interiorul Uniunii.

Despre propunerea cu privire la testarea în aeroport, vicepreşedintele ANAT precizează că aceasta ar putea fi văzută, totodată, şi ca un beneficiu fiscal pentru statul român.

În acest sens, explică el, dintr-un număr de 190-200 de persoane care călătoresc cu un avion, ar sta în carantină doar aceia care sunt într-adevăr testaţi pozitiv, adică mult mai puţini, ceea ce ar însemna şi mai puţine concedii medicale pe care statul român ar trebui să le plătească.

„Vă garantez că dacă mâine Aeroportul Otopeni, Vama Giurgiu sau Nădlac anunţă că scot nişte locuri de testare, s-ar înscrie o sută de firme, pentru că businessul lor uşor-uşor dispare“, a mai adăugat acesta.

Turismul intern este puternic influenţat de anunţurile cu privire la relaxarea restricţiilor impuse de pandemia de Covid-19.

Alin Burcea a menţionat că de la 1 mai, odată cu anunţurile referitoare la renunţarea obligativităţii purtării măştii pe plajă sau la munte, dar şi la redeschiderea piscinelor interioare şi la funcţionarea restaurantelor la 50% din capacitatea totală, vânzările pentru destinaţiile balneare şi pentru litoral s-au dublat.

În ceea ce priveşte măsura care prevede compensarea pierderilor operatorilor economici din această industrie, în procent de 20% din diferenţa dintre cifra de afaceri înregistrată în anul 2020 şi cifra de afaceri din anul 2019, vicepreşedintele ANAT spune că actul normativ este la stadiul de discuţie a normelor şi că nu se aşteaptă ca sumele de bani să fie primite mai devreme de luna septembrie a acestui an.

Un aspect care ar putea dezechilibra turismul intern în acest sezon, după spusele reprezentanţilor ANAT, este situaţia plajelor Mamaia-Năvodari, la care s-au realizat lucrări pentru lărgirea lor şi care vor fi operabile abia de la 1 iulie, potrivit Administraţiei Naţionale Apele Române Dobrogea-Litoral.

Calendarul stabilit arată că până pe data de 15 mai se finalizează plaja Năvodari, până pe 31 mai se închid lucrările, iar până la 1 iulie se predau tronsoanele operatorilor de plajă.

„Nu înţelegem de ce nu se predă deja plaja Mamaia, care este gata peste două săptămâni. Luna iunie este compromisă, iar astfel, se pierde un sfert de sezon“, au mai spus reprezentanţii ANAT în timpul conferinţei de presă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO