Eveniment

ANCOM vrea să scape Telekom de o obligaţie: Autoritatea de Reglementare propune dereglementarea pieţei de gros a serviciilor de internet de până la 2 Mbps

ANCOM vrea să scape Telekom de o obligaţie: Autoritatea...

Autor: Bianca Ciocotisan, Mediafax

14.05.2018, 17:17 350

„Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a lansat în dezbatere publică intenţia de a retrage obligaţiile impuse Telekom Romania Communications S.A. pe piaţa serviciilor de linii închiriate – segmente terminale, cu capacităţi de transmisie de până la şi inclusiv 2 Mbps. Această dereglementare este rezultatul unui demers periodic de reanalizare a pieţelor susceptibile de reglementare ex ante din sectorul comunicaţiilor, unul dintre cele mai importante instrumente ale reglementatorului pentru asigurarea concurenţei, creat de cadrul de reglementare european şi implementat în România de ANCOM”, arată comunicatul.

ANCOM precizează că piaţa furnizării serviciilor de linii închiriate – segmente terminale, cu capacitatea de transmisie de până la şi inclusiv 2 Mbps a fost identificată de Autoritate ca fiind relevantă şi a fost analizată în cursul anului 2010, iar în prezent, această piaţă corespunde pieţei de gros a serviciilor de acces la puncte fixe de calitate de superioară.

„Documentul supus consultării publice de ANCOM vizează revizuirea definiţiei pieţei relevante identificate în cursul anului 2010, a situaţiei concurenţiale şi, respectiv, a obligaţiilor specifice impuse pe această piaţă, precum şi necesitatea definirii unor noi pieţe relevante, în vederea menţinerii, retragerii sau modificării obligaţiilor în vigoare sau impunerii de noi obligaţii, ţinând cont de modificările din Recomandarea Comisiei Europene 2014/710/EU”, menţionează Autoritatea.

Potrivit ANCOM, serviciile de acces de calitate superioară furnizate la puncte fixe, pe piaţa de gros, se referă atât la serviciile de linii închiriate, cât şi la orice alte servicii de acces, cu funcţionalităţi similare liniilor închiriate şi au un rol esenţial în furnizarea de servicii de comunicaţii electronice pe piaţa cu amănuntul (în mod particular de servicii de linii închiriate şi servicii VPN) societăţilor private de mărime medie şi mare sau instituţiilor publice, fiind folosite inclusiv de anumiţi furnizori în scopul extinderii acoperirii propriilor reţele, în zonele unde nu sunt prezenţi.

„Pentru determinarea pieţei relevante, evaluarea situaţiei concurenţiale, precum şi pentru a stabili cele mai potrivite instrumente de reglementare ex ante, ANCOM a analizat o serie de indicatori (economici, tehnici, statistici) şi criterii relevante în acest sens. În urma aplicării acestor criterii, a rezultat că piaţa relevantă identificată include atât serviciile de linii închiriate - segmente terminale cu interfeţe tradiţionale (analogice şi digitale tradiţionale), serviciile de linii închiriate - segmente terminale cu interfeţe alternative (în principal, Ethernet), cât şi serviciile de acces dedicat, transparent şi simetric - segmente terminale, pentru furnizarea serviciilor de tip VPN”, arată comunicatul.

Autoritatea precizează că rezultatul analizei concurenţiale pe piaţa astfel identificată arată că nici un furnizor nu deţine putere semnificativă pe piaţa serviciilor de acces de calitate superioară, în timp ce furnizorii alternativi, beneficiari ai serviciilor de acces cu interfaţă tradiţională cu capacităţi de până la şi inclusiv 2 Mbps, reglementate în prezent, au acces la soluţii alternative pe piaţă.

„Astfel, Autoritatea propune ca măsurile de reglementare impuse anterior societăţii Telekom Romania Communications S.A. să fie retrase. În acelaşi timp, pentru a asigura o perioadă tranzitorie pentru ceilalţi operatori, în calitate de cumpărători de servicii de la Telekom Romania Communications S.A., Autoritatea propune ca obligaţiile de a permite accesul şi utilizarea unor elemente specifice ale reţelei şi a infrastructurii asociate, de transparenţă, de nediscriminare şi control al tarifelor să fie menţinute pe o perioadă tranzitorie de 1 an de la data intrării în vigoare a acestei decizii. De asemenea, ANCOM propune retragerea obligaţiei de evidenţă contabilă separată începând cu exerciţiul financiar aferent anului 2018”, menţionează sursa citată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO