Eveniment

Andrei Gheorghe, la un pas de incarcerare

11.04.2003, 00:00 636

Realizatorul radio-tv Andrei Gheorghe a fost ieri la un pas de incarcerare, dupa ce procurorul Mircea Petrescu a emis pe numele lui un mandat de arestare pentru cinci zile pentru detinere de droguri in vederea consumului propriu, masura fiind infirmata, la cateva ore, de superiorul anchetatorului.
"Procurorul Mircea Petrescu a semnat, la ora 9.30, un mandat de arestare pentru cinci zile pe numele lui Andrei Gheorghe. Inainte cu 15 minute, procurorul refuzase expertiza medico-legala propusa de noi cu privire la eventuala dependenta de droguri a realizatorului radio-tv", a declarat presei avocatul Eugen Ostrovschi, aparatorul lui Andrei Gheorghe.
Potrivit avocatului, la dosar exista doua rapoarte de expertiza medico-legala. Primul test de narcodependenta a fost realizat la initiativa aparatorilor lui Gheorghe, in 17 martie, rezultatul fiind negativ. Cel de al doilea test a fost efectuat miercuri, la solicitarea Parchetului, analiza probelor de sange relevand dependenta lui Gheorghe de cannabis.
"Recoltarea probelor necesare testului s-a facut in eprubete despre care nu avem garantia ca erau sigilate", a spus Ostrovschi. Astfel, avocatii lui Gheorghe au solicitat efectuarea unei alte expertize, avand in vedere ca prima nu a fost luata in considerare de catre Parchet.
Cererea a fost respinsa, dupa care procurorul a emis mandatul de arestare impotriva lui Gheorghe, care a capatat calitatea de invinuit, in baza articolului 4 din Legea 143/2000 privind combaterea traficului si consumului illicit de droguri. Potrivit articolului mentionat, "cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpararea sau detinerea de droguri pentru consum propriu, fara drept, se pedepseste cu inchisoarea de la doi la cinci ani.
Avocatul Ostrovschi a declarat ca nu exista nici o proba care sa indice ca Andrei Gheorghe ar fi cumparat sau ar fi detinut droguri Avocatul a apreciat masura luata de procurori drept abuziva, subliniind ca "este incredibil cum o ancheta a unei firme private de investigatii - care colaboreaza cu o revista de scandal - s-a transformat intr-o ancheta oficiala a organelor de urmarire penala".
Aparatorul lui Andrei Gheorghe a calificat drept "ciudat" faptul ca, in acest dosar, traficantii de droguri sunt martori. "Acea persoana, pe nume Orlando, care a adus presupusele tigari in casa la Andrei Gheorghe, are o pozitie lejera in dosar, procurorul comportandu-se cu el matasos, catifelat", a adaugat sursa citata.
Andrei Gheorghe a parasit cladirea Parchetului Curtii Supreme de Justitie (PCSJ) la ora 13.30, dupa trei ore petrecute pe hol, asteptand decizia procurorului sef in cazul sau. Conform procedurii, orice mandat de arestare emis de un procuror anchetator trebuie verificat si confirmat sau infirmat de seful acestuia. In cazul lui Gheorghe, procurorul sef George Muscalu, seful Sectiei de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog, urma sa se pronunte asupra mandatului. Muscalu a infirmat solutia data de procurorul Petrescu, neluand nici o masura restrictiva la adresa lui Gheorghe.
Potrivit avocatului Ostrovschi, decizia lui Muscalu i-a fost adusa la cunostinta de personalul auxiliar, respectiv de catre secretara, si nu de catre un procuror, asa cum ar fi fost normal.
"Parchetul a ajuns la concluzia ca pseudo-probele pe care le avea nu au avut forta de a face mandatul sa ramana in picioare", a apreciat avocatul Ostrovschi.
Avocatul Eugen Ostrovschi a ridicat problema echidistantei si obiectivitatii procurorului Mircea Petrescu - care va continua ancheta in acest caz - in conditiile in care acesta "s-a si pronuntat ca il va trimite oricum in judecata pe Andrei Gheorghe".
Ieri, la ora 8.30, Andrei Gheorghe, insotit de avocatii sai, s-a prezentat la sediul PCSJ, pentru a fi audiat in legatura cu acuzatia de detinere droguri pentru consum propriu. In acest caz, Parchetul CSJ s-a autosesizat ca urmare a unor articole din mass-media, in care Andrei Gheorghe era surprins fumand tigari despre care cei care au realizat materialul au sustinut ca este marijuana.
La ora 10.00, Biroul de presa al PCSJ nega existenta vreunui mandat de arestare pe numele lui Gheorghe, pozitie sustinuta pana in momentul in care realizatorul radio-tv a parasit sediul institutiei.
La iesirea din sediul Parchetului, Andrei Gheorghe i-a salutat pe ziaristi, multumindu-le ca i-au fost alaturi. El a declarat ca s-a simtit hartuit. "Cine vrea sa ma aresteze ma gaseste la ProFM. Bafta, ca aveti nevoie!", a spus Gheorghe, grabindu-se catre sediul postului de radio, unde urma sa intre in direct pentru a realiza emisiunea "13-14".
De la ora 13.00, Andrei Gheorghe a intrat in direct la Pro FM, prin telefon, de la sediul PCSJ, anuntandu-si ascultatorii ca, deocamdata, are calitate de arestat, dar ca isi va face emisiunea de la sediul radioului. Ziaristii care asteptau in fata cladirii s-au grupat in jurul masinii din care se auzea vocea moderatorului "13-14", in direct, de la Parchet.
Parchetul Curtii Supreme de Justitie (PCSJ) recunoaste, intr-un comunicat, ca pe numele realizatorului radio-tv Andrei Gheorghe a fost emis ieri un mandat de arestare pe cinci zile si ca procurorul sef al Sectiei de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog nu a confirmat aceasta masura.
"Procurorul sef al Sectiei de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog nu a confirmat masura arestarii, mandatul de arestare preventiva neproducandu-si in nici un moment efectele, apreciindu-se ca lasarea in libertate a invinuitului nu prezinta pericol pentru ordinea publica", mentioneaza Parchetul Curtii Supreme de Justitie. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO