Eveniment

Angajamentul cu jumatate de gura al bancilor in fata FMI: Nu excludem noi injectii de capital

Angajamentul cu jumatate de gura al bancilor in fata FMI: Nu excludem noi injectii de capital
29.03.2009, 22:29 28

Fara precedent ca formula de angajament fata de o tara din Europa Centrala si de Est membra a UE, documentul semnat de banci la Viena se limiteaza la listarea a opt seturi de "aspecte si concluzii" in termeni generali, fiind invocate ca angajamente principale continuarea activitatii, mentinerea situatiei financiare solide a filialelor si realizarea de injectii de capital "in masura in care se va dovedi necesar". Cat priveste mentinerea expunerii fata de Romania, bancile "realizeaza" ca este in interesul lor comun "ca toate institutiile vizate sa isi asume in mod concertat angajamentele" in acest sens.

La finalul declaratiei oficiale sunt enumerate numele celor noua grupuri semnatare, insa nu si pozitia ierarhica a oficialilor care au semnat. De asemenea, declaratia nu face nicio referire explicita la mult discutatul pericol al retragerii de valuta de pe piata romaneasca dupa ce BNR ar elibera rezerve minime obligatorii fie prin modificarea bazei de calcul, fie prin reducerea ratei de constituire. In conditiile legislatiei comunitare si ale asumarii de catre Romania a liberalizarii totale a contului de capital, BNR evita sa impuna restrictii asupra fluxurilor de valuta. Desi prezente in Romania, la discutiile de la Viena nu au fost invitate alte trei nume mari din banking - ING (in top 10 dupa active), RBS si Citi. Toate opereaza la nivel de sucursala, iar RBS si-a anuntat intentia de iesi din Romania.
Documentul a fost redactat la finalul unei intalniri prezidate de FMI la Viena la care au mai participat reprezentanti ai Comisiei Europene, Bancii Mondiale, BERD, BEI, BNR, ai bancilor centrale si ministerelor de finante din Austria, Franta, Grecia si Italia, precum si ai Bancii Centrale Europene. Prezenta autoritatilor financiare din tarile de origine clarifica semnalele anterioare precum cel dat de guvernatorul bancii centrale a Greciei care ceruse limitarea finantarilor pentru filialele din Romania.
In plus, ministerele de finante din tarile respective au mai multa autoritate in fata celor noua grupuri bancare decat autoritatile romane, avand in vedere ca le-au acordat ajutor de stat sub forma de capital sau garantii guvernamentale.
De asemenea, da greutate declaratiei participarea BERD, BEI si a BCE care au acordat si vor acorda in continuare finantari fie grupurilor, fie direct filialelor din Romania, adica au tot dreptul sa ceara cel putin un angajament moral.
Mobilizarea celor noua grupuri bancare de catre FMI constituie insa inca un factor pozitiv de imagine pentru perceptia externa a situatiei financiare a Romaniei, dupa incheierea acordului de imprumut de aproape 20 mld. euro. Piata internationala a avut o reactie favorabila, dar moderata, reflectata in scaderea CDS-urilor cu circa 100 de puncte de baza, pana la nivelul din octombrie 2008. Desi au semnat contracte de sprijin cu guvernele din tarile de origine, multe banci au fost acuzate ca nu au dat drumul la creditare. FMI incearca sa se asigure ca finantarea acordata Romaniei nu va fi compromisa din acelasi motiv.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO