Eveniment

Angajatii Dacia ameninta cu greva daca nu cresc salariile

07.02.2010, 23:07 70

Cei aproximativ 14.000 de angajati ai Automobile Dacia auamenintat cu demararea unei greve de protest in cazul in careadministratia companiei nu va accepta majorarea salariilor cu 520de lei.

Automobile Dacia si Sindicatul Automobile Dacia poarta negocieride doua saptamani, propunerea de majorare avansata de conducerefiind de 170 de lei, urmand sa fie acordata in trei transe.Reprezentantii companiei nu au comentat referitor la amenintarea cugreva, din partea sindicatelor. "Se poarta negocieri pentrucontractul colectiv de munca din 2010. Negocierile vor continualuni (azi - n.r.)", a declarat Liviu Ion, directorul de comunicareal companiei.

Reprezentantii Sindicatului Automobile Dacia nu au putut ficontactati. Sindicalistii au cerut o majorare salariala de 520 delei argumentand prin cresterea productiei din 2009 (aproape 20%) sia volumului de munca suplimentar pentru lansarea SUV-uluiDuster.

Pentru 2010 insa previziunile reprezentantilor Dacia au indicato revenire a productiei la circa 250.000 de unitati (aproape denivelul din 2008)

In cursul anului trecut, cand vanzarile de automobile la nivellocal (-55%) si mondial au fost lovite puternic de recesiune,negocierile privind contractul colectiv de munca s-au desfasuratfara presiuni, compania anuntand o ajustare la inflatie, prin caresalariile erau compensate cu 110 lei (70 de lei de la 1 ianuarie2009 si 40 de lei de la 1 aprilie 2009).

Negocierile se purtau insa dupa o perioada in care Fran'oisFourmont, fostul director general al Dacia, vorbea de posibiladisponibilizare a 4.000 de oameni, iar productia Dacia a fostoprita timp de aproape o luna pentru ajustarea stocurilor infunctie de volumele de comenzi foarte scazute.

Dupa primele 2-3 luni ale lui 2009 efectul programelor "Rabla"de la nivel european si cresterea cererii pentru Sandero au condusinsa la cresterea cadentei de productie la 1.340 de masinizilnic.

Ultima greva la Dacia s-a desfasurat in primavara anului 2008 sia durat aproximativ trei saptamani.

Si metroul ar putea intra in greva

  • Sindicalistii de la metrou ameninta si ei cu deschidereaconflictului de munca intr-o saptamana daca administratia nu incepenegocierile pentru un nou contract colectiv de munca,reprezentantii salariatiilor cerand majorarea fondului de salariicu 3,7%.
  • Presedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), IonRadoi, a declarat ca bugetul Metrorex este inghetat la nivelulcelui din 2009, deoarece Guvernul are datorii de 30 mil. euro catreAlstom, care se ocupa de mentenanta metroului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO