Eveniment

Angajaţii de la finanţe protestează din cauză că li s-au eliminat sporurile. Dar de ce aveau sporuri aşa de mari?

Angajaţii de la finanţe protestează din cauză că li s-au eliminat sporurile. Dar de ce aveau sporuri aşa de mari?

Autor: Adelina Mihai

13.10.2010, 23:58 18

Sute de angajaţi aflaţi în subordinea Ministerului de Finanţedin Bucureşti, Bacău, Bihor, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Piteşti,Mureş, Prahova, Satu Mare Hunedoara, Cluj, Buzău, Constanţa, Albasau Timiş şi-au întrerupt ieri activitatea şi şi-au cerut înapoisporurile eliminate odată cu venirea noului ministru, GheorgheIalomiţianu.

Ministerul Finanţelor a dat ieri un comunicat prin care spuneacă "salariile angajaţilor din Ministerul Finanţelor Publice seclasează pe ultimul loc în sistemul bugetar", fără a preciza cums-a ajuns în această situaţie. Potrivit datelor de la InstitutulNaţional de Statistică, Ministerul de Finanţe este singurainstituţie publică care a avut un fond al stimulentelor mai maredecât fondul de salarii anul trecut: un buget de 187 de milioane deeuro pentru plata salariilor şi un fond de stimulente de 212milioane de euro, la un efectiv de aproape 32.200 de angajaţi.Ministerul de Finanţe are cel mai mare număr de angajaţi dintretoate ministerele din România.

Salariile din cadrul acestui minister au fost dintotdeaunadublate sau triplate prin sporuri, iar eliminarea acestor beneficiia dus la o diminuare mult mai mare decât cea de 25% în venituri,cum s-a întâmplat în cazul celorlalţi bugetari.

"Disproporţia de la Finanţe arată că s-a folosit o măsură princare să-şi majoreze veniturile, situaţie care există de altfel întot sistemul administraţiei publice. Şocul este mare, pentru căscăderea este mare. Problema de fond este de a corelaproductivitatea angajaţilor cu salariile - părerea mea este că nu enevoie de toţi oamenii care sunt acum angajaţi în cadrul acestuiminister", susţine Laurian Lungu, managing partner în cadrulMacroanalitica.

De altfel, unul dintre motivele invocate de preşedintele TraianBăsescu pentru remanierea fostului ministru de finanţe SebastianVlădescu a fost tocmai acordarea în continuare a sporurilor pentruangajaţii din acest minister.

"Sigur că am avut dreptate atunci când am spus că decizia mea dea continua să acord stimulente este întemeiată, pentru că nu se potreduce salariile angajaţilor din Finanţe dintr-odată cu până la58%. Legislaţia în vigoare permite şi în acest moment platastimulentelor, reduse şi acestea cu 25%. E vorba doar de o deciziepolitică", a comentat Sebastian Vlădescu, fost ministru alfinanţelor. Unul dintre motivele invocate de preşedintele TraianBăsescu luna trecută când Vlădescu a fost înlocuit cu Ialomiţianu afost tocmai continuarea acordării de stimulente în Finanţe.

"Este clar că salariile lor se dublau sau se triplau prin acestestimulente. În 2005- 2008 un inspector la Ministerul de Finanţecâştiga 7.000- 8.000 de lei cu uşurinţă, substanţial mai mult decâtun salariat din mediul privat. La acea vreme, un consultant fiscal- echivalentul pentru poziţia de inspector de la stat - abiaajungea la venituri de 5.000 de lei", spune un fost angajat alMinisterului de Finanţe.

Un director în cadrul Ministerului de Finanţe avea un salariu de7.822 de lei, potrivit datelor publicate pe site-ul ministerului,în timp ce la Ministerul Comunicaţiilor un director avea un salariude 4.300 de lei în luna iulie a acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO