Eveniment

Angajaţii români lipsesc mai mult de la serviciu faţă de acum cinci ani, dar „chiulesc“ mai puţin decât europenii

Angajaţii români lipsesc mai mult de la serviciu faţă...

Autor: Adelina Mihai

13.01.2016, 00:00 140

Rata absenteismului în rândul angajaţilor români, indicator calculat ca raport între numărul total de zile de absenţe din decursul unui an (inclusiv concediile medicale şi absenţele nemotivate) şi numărul de zile lucrătoare dintr-un an, a ajuns la 2,2% în 2015, potrivit unui studiu realizat de firma de audit şi consultanţă fiscală PwC. În 2011 şi în 2012 rata absenteismului în România a fost de 1,9%, în 2013 a crescut la 2,2%, iar în 2014 a ajuns la un nivel şi mai ridicat decât cel de anul trecut, fiind de 2,4%, potrivit datelor extrase din studiul PwC Saratoga. „Rata absenteismului reflectă ponderea zilelor în care un angajat ar fi trebuit să lucreze şi nu a lucrat, din totalul zilelor lucrătoare dintr-un an.  (...) Conform informaţiilor incluse în studiul Saratoga, la nivel de Europa rata absenteismului este de 3,5%“, a explicat Nicoleta Dumitru, manager în divizia de servicii de consultanţă în resurse umane din cadrul PwC România.

Pentru companiile din România, rata absenteismului din 2014 a însemnat un cost de 703 de euro per angajat la nivelul pieţei generale, „preţul“ absenteismului fiind mai scăzut în retail (440 de euro pe an per angajat) şi mai mare în sectorul farmaceutic (de 1.132 de euro per angajat), în funcţie şi de veniturile medii ale angajaţilor din fiecare sector. „Absenteismul continuă să genereze costuri semnificative pentru organizaţii. În acest context, devine din ce in ce mai importantă explorarea de către angajatori a cauzelor acestuia, prin practici specifice de resurse umane (de exemplu, prin studii periodice de satisfacţie a angajatilor), precum şi prin dezvoltarea de programe ţintite de combatere a absenteismului (de exemplu, programe de motivare sau programe care vizează starea de sănătate a angajaţilor)“, a spus Horaţiu Cocheci, senior manager şi liderul echipei de servicii de consultanţă în resurse umane în cadrul PwC România. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO