Eveniment

Angajatorii anunta inca 17.000 de concedieri pana la finalul anului

Angajatorii anunta inca 17.000 de concedieri pana la finalul anului
03.11.2008, 20:03 36

In primele noua luni ale acestui an au fost facute 16.470 de disponibilizari, iar prognozele trimise de angajatori la ANOFM indica faptul ca in intervalul octombrie - decembrie vor mai fi operate inca 17.000 de disponibilizari.

"Companiile sunt obligate prin lege sa comunice intentiile de concedieri colective. De obicei, disponibilizarile efective operate sunt sub prognoza initiala, astfel ca am putea avea mai putine concedieri pana la sfarsitul anului", spun reprezentantii ANOFM, care apreciaza ca impactul asupra somajului nu va fi foarte mare. Anul trecut au fost facute 34.260 de concedieri colective.
Datele ANOFM arata ca, in septembrie, 38 de companii au operat 1.956 de concedieri, in timp ce in august, 40 de firme au facut 2.221 de disponibilizari.
Domeniile care au fost afectate de valul disponibilizarilor in ultimele luni sunt industria, textilele si producatorii de mobila.
Mai multi producatori care lucreaza pentru export au fost nevoiti sa isi restranga activitatea ca urmare a scaderii cererii de pe pietele externe afectate de criza financiara.
Este si cazul Comelf Bistrita, care se ocupa de fabricarea masinilor si utilajelor pentru lucrari terasiere, care a anuntat ca va disponilibiza, in perioada urmatoare, peste o suta din cei 1.100 de angajati din cauza reducerii comenzilor din strainatate, pe fondul crizei economice.
"Suntem afectati de ceea ce se intampla pe plan international. Circa 20% din productia noastra era pentru o mare companie din Italia care se ocupa de constructii. Noi livram acolo utilaje terasiere. De doua luni, insa, lucrurile stagneaza si chiar nu mai avem comenzi. Trebuie sa renuntam la peste o suta de oameni", a spus Remus Titieni, responsabil resurse umane in cadrul Comelf. De asemenea, conducerea societatii UAMT Oradea, specializata in productia de piese, subansansamble si accesorii auto, a declarat recent ca ia in considerare o posibila incetare temporara a activitatii, cauzata de oprirea uzinelor Dacia.
Pe de alta parte, restrangerea activitatii la ArcelorMittal Galati a determinat un val de disponibilizari la companiile care au contracte cu combinatul siderurgic. Peste 300 de angajati ai unor companii galatene au fost disponibilizati in ultimele zile sau urmeaza sa-si piarda locul de munca in perioada urmatoare, potrivit Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Galati.
"Am inregistrat instiintari cu privire la concedierea colectiva a 304 persoane de la trei societati comerciale din Galati. Astfel, de la 1 noiembrie, societatea Atlas al carei principal partener de afaceri este ArcelorMittal Galati, a disponibilizat 29 de persoane, compania Grand Smithy Works International a notificat AJOFM cu privire la concedierea colectiva a 200 de angajati, iar firma Pentatic urmeaza sa concedieze, din decembrie, 78 de salariati", a precizat Carmen Tofan, directorul AJOFM Galati, citata de Mediafax.
Compania Rondocarton din judetul Cluj, producator de carton ondulat, a anuntat ca pana in prezent au fost concediati 20 din cei 183 de oameni care lucreaza la fabrica din Cluj.
"Cei 20 de oameni se afla in prezent in perioada de preaviz, si dupa 20 de zile lucratoare vor primi cuantumul a trei salarii'', a declarat Claudia Mardan, directorul departamentului de resurse umane al Rondocarton.
Pe langa disponibilizarile operate la nivel local, criza financiara ar putea aduce in tara un numar mare de muncitori romani care lucreaza in prezent in strainatate, fapt ce ar putea avea impact asupra somajului de anul viitor. "Este posibil ca somajul sa nu mai scada in continuare, insa rata somajului in 2009 va depinde si de un alt factor foarte greu de evaluat. Comisia de Prognoza nu poate sa faca o astfel de evaluare legata de numarul de romani care s-ar putea intoarce din strainatate, din tarile grav afectate, cum este Spania de exemplu", a spus ieri premierul Calin Popescu-Tariceanu.
Proiectul de buget pentru anul viitor indica o scadere a ratei somajului la 3,9%, fata de 4% in 2008.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO