Eveniment

Angajatorii au plătit în T1 cu aproape un miliard de lei mai puţin la CAS

Angajatorii au plătit în T1 cu aproape un miliard de...

Autor: Iulian Anghel

04.06.2015, 09:30 414

Deficitul bugetului asigurărilor sociale de stat (pensiile de stat) s-a dublat în primul trimestru din an, comparativ cu T1 2014, ritm de creştere care va ajunge, la sfârşitul anului, la 20 de miliarde de lei (4,6 mld. euro), echivalentul a 3% din PIB-ul anului trecut.

Bugetul de stat a subvenţionat bugetul de pensii în primele trei luni cu 5,2 mld. lei, în creştere cu 45% faţă de perioada similară a lui 2014, când subvenţia a fost de 2,8 mld. lei. Acest lucru s-a petrecut pe fondul creşterii cheltuielilor fondului de pensii cu 5,3%, faţă de T1 2014, şi al scăderii veniturilor din contribuţiile datorate de angajatori (în urma reducerii CAS cu cinci puncte) cu 13% (910 mil. lei mai puţine ve­nituri din contribuţia angaja­torilor comparativ cu primele trei luni din 2014).

Datele Institutului Naţional de Statistică arată că veniturile din contribuţii (angajatori şi asiguraţi) au scăzut în primele trei luni (an/an) cu 8,1%, iar cheltuielile fondului au crescut cu 5,3%, obligând la o interveneţie mai solidă a bugetului de stat pentru echilibrarea bugetului de pensii.

Reducerea CAS cu cinci puncte nu pare că a afectat semnificativ bugetul, dacă sunt luate în calcul veniturile consolidate ale statului. Execuţia bugetară la T1 publicată de Ministerul Finanţelor arată că, în primele trei luni ale anului, veniturile din contribuţii de asigurări au crescut cu 0,5% faţă de primele trei luni din 2014 (minus 0,2% la aprilie, an/an), ajungând la un nivel de 14 mld. lei. Însă Finanţele calculează la veniturile fondului şi subvenţiile de stat. Nu fac acest lucru doar în cazul fondului de pensii, ci şi în multe alte situaţii, de pildă în cazul bugetului asigurărilor de sănătate, al celui de şomaj sau al bugetelor companiilor publice subvenţionate precum Metrorex sau CFR – ceea ce transmite uneori o imagine falsă a realităţii.

În cazul bugetului de pensii, datele Institutului Naţional de Statistică arată că veniturile (din contribuţii şi din subvenţia de la bugetulul de stat) au crescut  în T1 la 14 miliarde de lei, de la 12,2 miliarde de lei în T1 2014 (creştere de 13%), dar doar ca urmare a creşterii subvenţiei de la bugetul de stat cu 45%, în vreme ce veniturile din con­tribuţii (angajatori şi asiguraţi) au scăzut cu 8,1%.

Veniturile din contribuţiile de asigurări (contribuţia angajatorilor şi a asiguraţilor) au fost în primele trei luni de aproape 8,7 mld. lei cu 768 de milioane de lei mai mici decât în primele trei luni din anul trecut (un minus de 8,1%). În T1 2015 contribuţia angajatorilor (care au beneficiat de reducerea cu cinci puncte a CAS) a fost mai redusă cu 910 de milioane de lei, iar cea a asiguraţilor mai mare cu 142 de milioane de lei faţă de T1 2014.

Pe ansamblu, sistemul a cheltuit cu 731 de milioane de lei mai mult decât în primele trei luni din 2014, ceea ce a obligat bugetul de stat să-şi majoreze contribuţia până la 5,2 mld. lei. Astfel, din veniturile totale ale fondului de pensii (contribuţii şi subvenţii) de 14 mld. lei, subvenţiile reprezintă 37%. În ultimii ani bugetului de stat a acoperit un sfert din nevoile bugetului de pensii.

Situaţia s-a ameliorat în privinţa fondului de sănătate. Deficitul bugetului fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate s-a redus considerabil în T1, cu 75% comparativ cu T1 2014, până la 218 milioane de lei. Astfel, subvenţia reprezintă în T1 sub 4% din veniturile totale ale fondului de 5,4 mld. lei. Faţă de 15% (844 mil. lei în T1 2015).

Bugetul fondului de şomaj a ajuns la un uşor excedent (65 mil. lei) fără nicio interveneţie din partea bugetului de stat, realizând venituri de 415 mil. lei în T1, faţă de un deficit acoperit de subvenţii de 100 mil. lei în T1 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO