Eveniment

Angajatorii români vor să facă mai multe angajări decât concedieri în T3, dar lipsa investiţiilor le-ar putea schimba prognozele

Angajatorii români vor să facă mai multe angajări...

Autor: Adelina Mihai

11.06.2013, 00:06 666

Un procent de 19% dintre angajatorii de pe piaţa locală vor să-şi crească numărul de angajaţi în perioada iulie - septembrie, în timp ce 10% vor să-şi reducă efectivele de personal din companii în trimestrul trei al anului, arată cel mai recent studiu al ManpowerGroup România, una dintre cele mai mari companii de recrutare şi muncă temporară de pe piaţa locală.

Studiul Manpower, realizat pe un eşantion de peste 630 de angajatori de pe piaţa locală, foloseşte un indicator – previziunea netă de angajare – calculat ca diferenţă între procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a numărului de angajaţi în fiecare trimestru al anului. Astfel, pentru perioada iulie - septembrie previziunea netă de angajare este de 10%, iar excluzând variaţiile sezoniere, rezultă un procent de 7% (reprezentând previziunea netă de angajare ajustată sezonier).

Cele mai optimiste planuri de angajare le au companiile care activează în sectorul industriei prelu­cră­toare (cu o previziune netă de angajare de +15%), precum şi în sectorul administraţiei publice şi servicii sociale (+12%, previziunea netă ajustată sezonier).

„În lipsa unor noi investiţii strategice, este posibil ca noile angajări planificate de către companiile private să nu compenseze cele peste 10.000 de posturi vizate recent pentru restructurări în unele companii şi instituţii de stat. Fiind o ţară care poate hrăni de trei ori propria populaţie şi având un potenţial uman solid în inginerie, IT şi nu numai, România poate crea masiv locuri noi de muncă. De asemenea, dacă acţiunile începute din 2011 de către inspectoratele de muncă privind combaterea muncii la negru ar fi susţinute, în doi - trei ani piaţa muncii din România ar arăta diferit, cu un nivel scăzut al competiţiei neloiale şi al evaziunii generate de joburile nefiscalizate“, a spus Valentin Petrof, country manager al ManpowerGroup România, o companie cu afaceri de peste 37 milioane de euro anul trecut (în creştere cu 40% faţă de anul anterior).

Pe de altă parte, companiile din sectorul electricitate, gaze şi apă anticipează reduceri ale forţei de muncă cu o previziune de -10%. De asemenea, previziuni negative de -6% sunt raportate atât pentru sectorul de construcţii, cât şi pentru agricultură, vânătoare, silvicultură şi pescuit.

Datele studiului la nivel global arată că activitatea de angajare pentru trimestrul al treilea din 2013 va continua să se reducă comparativ cu aceeaşi perioada a anului trecut. Perspectivele de angajare sunt aşteptate să fie cele mai bune în Turcia, Bulgaria şi Israel şi cele mai reduse în Italia, Irlanda şi Spania.

„Deşi aceste rezultate reflectă tiparul actual de schimbări rapide şi de incertitudine relativă la nivelul pieţei, companiile nu au încetat activitatea de angajare. Creşterea preconizată a numărului de locuri de muncă disponibile poate fi limitată datorită faptului că angajatorii rămân precauţi în faţa proceselor de identificare şi evaluare a talentelor, iar incertitudinea asociată condiţiilor de pe pieţele europeană şi americană încă planează asupra acestora, acest lucru influenţând în mod evident planurile de angajare ale companiilor“, a mai spus şeful ManpowerGroup România.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 11.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO