Eveniment

Angajatorii sunt nemulţumiţi de noul contract colectiv de muncă

Angajatorii sunt nemulţumiţi de noul contract colectiv de muncă

Florin Godean, country manager al grupului cu activităţi în sectorul resurselor umane Adecco România

Autor: Corina Mirea

24.09.2012, 00:06 3875

Angajatorii ar putea fi nevoiţi să semneze noi contracte colective de muncă pe o perioadă maximă dublă, de 48 de luni, iar acestea vor putea fi schimbate ori de câte ori societatea sau sindicatul vor dori să renegocieze anumite clauze, în cazul în care va fi aplicat noul proiect al Codului de Dialog Social.

Guvernul a transmis proiectul Codului de Dialog Social la Fondului Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială, aşteptând ca în perioada următoare să primească undă verde pentru aplicare.

Prelungirea contractului colectiv de muncă în funcţie de nevoile părţilor implicate (companii şi sindicate) sau abrogarea deciziei prin care în contracte nu puteau fi incluse alte drepturi în bani şi în natură decât cele din legea în vigoare sunt câteva dintre propunerile trimise de mai multe confederaţii patronale şi sindicale, pe care ministrul delegat pentru dialog social Liviu Pop le-a transmis celor trei instituţii financiare pentru avizare.

Ce spun oamenii din HR despre o posibilă modificare a Codului de Dialog Social? Specialiştii în recrutare spun că cei mai mulţi dintre angajatori sunt nemulţumiţi de propunerile înaintate de Guvern şi că se tem ca salariaţii să nu abuzeze de flexibilizarea normelor de semnare a contractului de muncă colectiv.

"Am reuşit să stau de vorbă cu câţiva directori de resurse umane referitor la acest subiect şi pot spune că cei mai mulţi dintre ei sunt nemulţumiţi de propunerile vehiculate. Sigur, acestea sunt sociale, nimic de zis, însă sunt puţin exagerate, sunt mai mari decât la momentul în care companiile au făcut investiţii pe piaţa locală, iar angajatorii se tem că s-ar putea confrunta cu abuzuri ale salariaţilor", spune Florin Godean, country manager al grupului cu activităţi în sectorul resurselor umane Adecco România.

De aceeaşi părere este şi Oana Datki, country manager al Consulteam, reprezentantul pe piaţa locală al Mercer, care spune că formularea "ori de câte ori este nevoie" în ceea ce priveşte posibilitatea de prelungire a contractului de muncă colectiv este foarte permisivă şi poate cauza atât pierderi mari de timp pentru angajatori, cât şi reduceri de personal sau chiar eliminarea unor bonusuri.

"Angajatorii se vor confrunta cu o mare problemă - foarte multe renegocieri de contract care duc la pierderi mari de timp şi chiar până la reduceri de personal. Aceste contracte au o durată, presupun multă documentare şi documentaţie, dar şi alocarea unei resurse importante de timp. Dacă această prelungire a contractului se va putea face în orice moment decide societatea sau sindicatul, se poate ajunge la un abuz, de ambele părţi, precizează Datki. Potrivit ei, chiar dacă angajatorul s-ar putea confrunta cu mai multe probleme, schimbarea Codului de Dialog Social poate cauza dificultăţi chiar şi angajaţilor.

"Chiar dacă angajatorul se va vedea nevoit să îşi ia ochii puţin de la business, să întrerupă activitatea pentru a negocia sau prelungi un astfel de contract şi angajaţii pot fi afectaţi de această schimbare. Dacă business-ul întâmpină dificultăţi financiare, compania ar putea la rândul ei să se prevaleze de anumite responsabilităţi pentru a încerca o renegociere sau o nouă prelungire a contractului", explică Oanta Datki.

În ceea ce priveşte eliminarea legii care spune că în contractele colective de muncă pentru bigetari nu pot fi incluse alte drepturi în bani şi în natură decât cele din legea în vigoare pentru categoria de personal respectivă, recruterii spun că această propunere s-ar putea răsfrânge tot asupra celor care lucrează în astfel instituţiile de stat.

"Fie că este vorba despre sectorul privat, fie că vorbim despre cel bugetar, în momentul în care compania nu va mai putea face faţă unei situaţii economice dificile, dar va fi obligată prin contract să ofere sporuri, ea va trebui să le acopere din altă parte dacă nu se pot face cheltuieli în plus. Automat, asta poate însemna privarea salariaţilor de anumite bonusuri sau chiar o reducere a numărului de angajaţi. În final, tot salariaţii vor avea de suferit de pe urma eventualelor disfuncţionalităţi ale acestor propuneri", adaugă Datki.

Care ar putea fi schimbările majore ale Codului de Dialog Social

  • Posibilitatea încheierii contractului colectiv de muncă pe o perioadă determinată de minim 12 luni şi nu mai mare de 48 de luni.

  • Părţile implicate (societate şi sindicat) pot prelungi contractul ori de câte ori este necesar.

  • Prelungirea se va putea face pe o perioadă cel puţin egală cu durata iniţială a contractului.

  • Abrogarea prevederii care stipulează că în sectorul bugetar nu pot fi negociate sau incluse clauze referitoare la drepturi în bani şi în natură, altele decât cele prevăzute de legislaţia în vigoare pentru categoria respectivă de personal.

Cum arată legea în prezent

  • Un contract colectiv de muncă se poate încheia pe o perioadă determinată de minim 12 luni şi nu mai mare de 24 de luni.

  • Părţile implicate (societatea în cauză şi sindicatele) pot prelungi contractul o singură dată.

  • Prelungirea contractului se poate face numai pentru o perioadă de cel mult 12 luni.

  • În sectorul bugetar nu pot fi negociate sau incluse clauze referitoare la drepturi în bani şi în natură, altele decât cele prevăzute de legislaţia în vigoare pentru categoria respectivă de personal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO