Eveniment

ANM: Temperaturile mai scad în zilele următoare, dar vremea rămâne calduroasă

ANM: Temperaturile mai scad în zilele următoare, dar...

Autor: Oana Despa, Mediafax

04.02.2018, 14:13 398

"Rămânem pe un fond de vreme caldă în următoarele zile, temperaturile marchează o uşoară scădere, dar nu de lungă durată, la începutul săptămânii. Luni, vom aveam 6 grade în Bucureşti, urmând ca marţi să avem 8 grade, miercuri şi joi, la fel, vineri temperaturile cresc iar până la 10 grade. În regiunile sudice, vremea se menţine în toate zilele următoare mult mai caldă decât ar fi normal", a declarat, pentru MEDIAFAX, meteorologul de serviciu, Viorica Dima.

Meteorologii informează că în această perioadă, temperaturile din timpul nopţii ating pragul celor care ar trebui să fie ziua, în mod normal, ceea ce înseamnă o vreme călduroasă.

"Miercuri vom avea de la 3 grade în nordul Moldovei, la 11 grade în dealurile de vest. Iar normalele pentru această perioadă ar trebui să fie de la -1 la 5 grade ziua şi noaptea ar fi normal să avem -11 la -4 grade. Minimele nocturne sunt ceea ce a trebui să fie maximile diurne, deci, vremea este caldă", a adăugat meteorologul.

În ceea ce priveşte precipitaţiile, ANM anunţă că, începând cu duminică după-amiaza, aceastea se retrag către sud-estul teritoriului, unde vor mai fi câteva ploi slabe.

"Mâine (luni - n.r.)vor fi nişte fulguieli slabe, izolate, prin nord, centru şi la munte, iar vântul se potoleşte. Marţi, avem ninsori slabe în nordul ţării şi la munte. Marţi noaptea spre miercuri, cerul se înnorează în partea de sud-vest a ţării, iar de miercuri, apar, din nou precipitaţii sub formă de ploi, care se extind, iar până joi de dimineaţă, cuprind toată ţara", a explicat Viorica Dima.

Meteorologii atrag atenţia şi asupra schimbărilor bruşte de temperaturi, de exemplu, în Bucueşti, sâmbătă au fost aproximativ 18 grade, iar duminică, vremea a scăzut cu peste 10 grade, fiind o răcire semnificativă.

Fiind în iarnă, alternanţa dintre vremea caldă şi cea rece este în continuare de aşteptat, de aceea medicii ne sfătuiesc să ne protejăm de aceste schimbări bruşte de temperaturi.

"Ne adaptăm prin felul în care ne protejăm organismul, în sensul că trebuie să ne îmbrăcăm adaptat la diferenţele mari de tempartură între interior şi exterior. Trebuie să nu fie făcute excese de ambele părţi. E bine să păstrăm în casă o temperatură între 18 şi 22 de grade, să nu fie mult prea cald, să avem grijă să fie o temperatură constantă. De asemenea, atunci când ieşim , trebuie să ne îmbrăcăm cu haine cu o bună izolare, o bună protecţie mai ales a extremităţilor, mâini, picioare, cap, nas", a precizat, pentru MEDIAFAX, Sandra Alexiu, medic de familie.

Medicul subliniază că nu este indicat să purtăm haine grele pentru că ne restrâng foarte mult capacitatea de mişcare.

"Ar trebui să folosim haine care ne izolează de exterior, dar nu sunt grele. Mişcarea înseamană că atrenezi toţi muschii, iar asta asigură o circulaţie bună a sângelui până în cele mai îndepărtate locuri, aşa încât şi periferia să fie bine irigată, adică încălzită. Când e încălţăm, trebuie să ne luăm o şosetă suplimentară care să protejeze pielea şi să băgăm în încălţăminte, o tălpică, astfel încât şi talpa sa fie foarte bine izolată", a menţionat Alexiu.

Pentru că încă suntem în plin sezon rece, chiar dacă temperaturile sunt ridicate, este indicat să încercăm să nu consumăm foarte mult alcool şi nici mâncăruri foarte grase pentru a nu scăpa colesterolul de sub control.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO