Eveniment

ANRE: Dereglementarea preţului gazelor pentru industrie s-ar putea încheia mai devreme

Foto Andreea Alexandru

Foto Andreea Alexandru

Autor: Carol Dan

13.01.2014, 20:08 414

Dereglementarea preţului gazelor naturale destinate consumatorilor industriali s-ar putea încheia mai devreme faţă de termenul agreat cu FMI, luna octombrie, având în vedere estimările privind scăderea preţului şi a volumului gazelor importate, a declarat preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ (foto).

„Având în vedere preţurile actuale şi estimările pentru la vară, există posibilitatea să reinterpretăm paşii de liberalizare. Adică să liberalizăm mai repede preţul gazelor pentru industrie“, a declarat Havrileţ.

Dereglementarea înseamnă renunţarea la preţurile administrate. România s-a obligat faţă de Comisia Europeană şi FMI să renunţe la preţurile reglementate la electricitate şi gaze. Aceste procese se defăşoară separat pentru populaţie şi industrie. La sfârşitul anului trecut s-a încheiat dereglementarea preţului electricităţii pentru industrie.

Havrileţ a afirmat că, în 2011, calendarul de liberalizare a fost elaborat având în vedere estimarea că în acest an preţul gazelor importate va fi de 500 dolari pe mia de metri cubi, dar în prezent preţul este de 380 de dolari, astfel că există premisele ca la vară să coste şi mai puţin.

Potrivit calendarului de dereglementare, pre­ţul plătit de companii pentru gazele din producţia României va trebui să fie cât cel de import. Deocamdată, pre­ţul gazelor româneşti este cu 40% mai mic decât cel de import. Importurile au reprezentat anul trecut aproximativ 20% din consumul de gaze al României. „Dacă la vară preţurile vor fi egale şi cantităţile de gaze importate vor fi mai mici decât ce am estimat, există ipoteza să liberalizăm piaţa mai repede“, a spus Havrileţ.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO