Eveniment

Ansola, FMI: Criza financiara va reorienta investitorii dinspre imobiliare spre productie si servicii

25.09.2008, 20:45 21

Criza financiara va afecta piata imobiliara din Romania si va induce o stabilizare a preturilor, fiind posibil ca investitorii sa isi reorienteze unele plasamente dinspre domeniul imobiliar spre productie si servicii, domenii unde rentabilitatile sunt mai ridicate fata de alte state, apreciaza Juan Jose Fernandez - Ansola, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria.

"Nu inseamna ca vor disparea plasamentele in imobiliare, deoarece cererea depaseste oferta, dar investitiile nu vor mai fi la fel de atractive ca pana acum. Nu vor mai fi castiguri atat de mari in imobiliare. Se poate observa deja o incetinire a vanzarilor si oprirea cresterii preturilor pe piata imobiliara", a explicat Ansola. Oficialul FMI a participat ieri la conferinta internationala "Viitorul Europei intr-o lume a incertitudinilor", organizata de Comisia Nationala de Prognoza si Ministerul Finantelor la Iasi.
La randul sau, ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian a spus, referindu-se la sectorul imobiliar, ca intrevede o scadere a preturilor, care au ajuns la niveluri excesiv de mari.
"Cand vorbim de sectorul imobiliar exista doua planuri: constructii industriale si constructii civile. Pe segmentul constructiilor industriale nu intrevad in viitor o reducere. In schimb, la nivelul constructiilor civile (case, apartamente - n. red.) este posibil sa se inregistreze o restrangere. Vom asista la o reasezare a preturilor", a spus Vosganian.
In ceea ce priveste impactul crizei financiare, oficialul MEF a spus ca "nu suntem indiferenti si excesiv de optimisti, ci precauti. Incercam sa evitam surprizele neplacute".
Pe de alta parte, Ansola a amintit printre efectele potentiale ale crizei asupra economiei locale, cresterea costului finantarilor si temperarea avansului creditelor, ceea ce va avea influenta si partea de investitii si consumul, in sensul incetinirii acestora. O mare parte din consumul de pe piata interna este finantat prin intermediul investitiilor straine. Diminuarea fluxurilor de capital si a investitiilor straine sunt alte efecte posibile ale crizei asupra Romaniei, bancile urmand sa fie nevoite sa se finanteze din ce in ce mai mult pe plan local, in conditiile cresterii costului finantarilor de peste granita, potrivit lui Ansola.
Romania va fi vulnerabila la diminuarea intrarilor de capital in conditiile in care deficitul de cont curent ramane la niveluri ridicate, ceea ce poate creea probleme asupra economiei.
Reprezentantul FMI a precizat ca nu se asteapta la efecte imediate ale crizei asupra Romaniei, dar apreciaza ca avansul economiei ar putea sa incetineasca anul viitor la 5-6%, in jurul potentialului, ceea ce nu va fi in esenta un lucru rau mai ales ca acum avansul PIB este mult peste potential.
"Asteptarile sunt ca economia sa incetineasca. Economia nu poate sa creasca cu ritmuri de 9% continuu. Este greu de spus cu exactitate ce se va intampla. Lucrurile se schimba de la o zi la alta. Exista foarte multa incertitudine in ceea ce priveste viitorul. Efectele turbulentelor actuale sunt dificil de estimat", a spus Ansola.
Economia Romaniei a inregistrat la finele primului semestru o crestere economica de 8,8%, peste estimarile multor analisti, inclusiv ale FMI.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO