Eveniment

ANSVSA: Amenzile pentru nerespectarea siguranţei alimentare vor creşte progresiv. Şeful ANSVSA: Lumea a început să se obişnuiască să greşească şi zice: Am greşit. Cât e amenda? Nu-i nicio problemă, banii ăştia îi fac în două luni

ANSVSA: Amenzile pentru nerespectarea siguranţei...

Autor: Roana Rotaru

17.05.2016, 00:00 224
Radu Rotiş Cheţan, şeful veterinarilor din România, susţine cu convingere că este esenţial ca populaţia să ştie care sunt companiile sancţionate pentru nereguli privind siguranţa alimentară; în aceeaşi vreme, instituţia pe care o conduce refuză să dea publicităţii astfel de informaţii, atât la solicitarea expresă, cât şi în comunicate de presă publicate pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

„Numele companiilor sancţionate vor fi date publicităţii în funcţie de ce zice legislaţia. Mie mi se pare important, lumea trebuie să ştie. Ca şi companie trebuie să îţi asumi acest lucru, când operezi şi faci bani pe piaţă cu sănătatea consumatorului“, a declarat pentru ZF Radu Roatiş Cheţan, preşedintele ANSVSA.

Cu toate acestea, în răspunsurile la solicitările ZF privind sancţiunile acordate de ANSVSA şi în comunicatele de presă emise este specificat cuantumul amenzii, motivul sancţiunii, domeniul de activitate al operatorului economic sancţionat, însă nu şi identitatea sa.

Un exemplu de bună practică, în acest sens, este Consiliul Concurenţei, care publică numele companiilor amendate – şi este vorba despre amenzi de milioane de euro.

„Pe site-urile Direcţiilor Sanitar Veterinare trebuie să fie postate controalele şi rezultatele controalelor”, spune şeful ANSVSA. Însă direcţiile sanitar veterinare din teritoriu nu au pagină web, toate informaţiile fiind centralizate pe  un singur site, cel al ANSVSA.

Ce mai mare amenda acordată de ANSVSA în 2016 a fost de 50.000 de lei, aplicată unui depozit frigorific care a manipulat produsele nerespectând regulile de siguranţă alimentară, urmată de o amendă de 45.000 de lei (aproximativ 10.000 de euro) pentru două companii care au vândut produse expirate, un „supermarket/ hipermarket” şi un restaurant, din care rezultă că valoarea amenzii este fixă în funcţie de abatere, indiferent de cifra de afacere a operatorului, ceea ce face ca unele amenzi să fie mai puţin usturătoare pentru unii, decât pentru alţii, cum ar fi spre exemplu pentru marile lanţuri de magazine în care cel mai mic retailer a avut vânzări totale de 300 milioane de euro, iar cel mai mare a avut o cifră de afaceri de 2 miliarde de euro. 

În acest sens soluţia la care s-a gândit Radu Rotiş Cheţan este să crească cuantumul amenzilor progresiv pentru operatorii economici care greşesc constat şi să sisteze activitatea operatorilor economici care în mod intenţional încalcă normele sanitar veterinare.

„Ceea ce ne gândim în schimb este să promovam un act de creşterea a cuantumului amenzii, progresiv. Ai greşit în acest an, ai 30.000 lei amenda, ai greşit şi anul următor pe aceeaşi problemă ai 70.000 de lei amenda, dacă e dovedită fraudă intenţionat sancţiunea este scoaterea de pe piaţă a activităţii tale şi sesizarea organelor de cercetare penală”, a spus şeful ANSVSA.

Radu Roatiş Cheţan a fost numit în funcţie de preşedinte al ANSVSA la sfârşitul lunii aprilie.

Ministrul Agriculturii: Statul nu îşi face datoria, instituţiile statului, ANPC-ul, veterinarii.

La sfârşitul lunii martie, ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a declarat într-un interviu pentru ZF că România este o piaţă de mâna a zecea în care ajung produse din import la limita valabilităţii sau expirate, din cauză că instituţiile de control nu îşi fac treaba. „Statul nu îşi face datoria, instituţiile statului, ANPC-ul, veterinarii”, spunea ministrul.

Atât Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), cât şi ANSVSA nu publică numele companiilor amendate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO