Eveniment

Antoneac, Nestlers Group: Suntem întrebaţi des de posibilitatea ca imigranţii să lucreze în fabrici

 Antoneac, Nestlers Group: Suntem întrebaţi des de...

Autor: Departamentul Economic

25.06.2016, 10:28 431

"În Transilvania, angajatorii ne întreabă din ce în ce mai des de posibilitatea de a aduce imigranţi sirieni care să lucreze în fabrici, pentru că nu mai găsesc efectiv forţă de muncă. Nu mai există zone cu şomaj mare în România, poate cu excepţia Vasluiului, pentru că din restul regiunilor oamenii fie lucrează, fie au emigrat, iar firmele, mai ales cele din zona automotive, nu mai găsesc muncitori de niciun fel", a spus Antoneac.

Companiile din industria auto din vestul şi din centrul ţării au relocat încă de anul trecut sute de angajaţi din Moldova în zonele în care aveau fabrici pentru a putea duce la capăt contractele pe care le aveau deja semnate, dar pentru executarea cărora nu mai găseau personal pe care să îl recruteze.

Un exemplu în acest sens este producătorul de componente auto Leoni, care a avut o suprasarcină de producţie care a generat nevoia de recrutare a unor angajaţi din alte zone, dar şi producătorul de componente auto japonez Fujikura, care a fost nevoit să aducă din Moldova 900 de angajaţi în fabricile din Cluj şi din Dej.

"Până acum s-a mers pe ideea: «lasă că se descurcă investitorii». Şi este adevărat, investitorii s-au descurcat până acum, au făcut contracte cu penitenciarele pentru a găsi muncitori şi au fost prin biserici pentru a găsi muncitori necalificaţi, însă alte surse de noi angajaţi nu mai sunt. De aceea tragem un semnal de alarmă, atât pentru guvernarea actuală, cât şi pentru guvernările viitoare, pentru că, fără forţă de muncă disponibilă, România rămâne fără investiţii", a mai spus Elena Antoneac.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO