Eveniment

Antreprenorii: Banii de la FMI trebuie folositi pentru investitii care sa creeze locuri de munca

Antreprenorii: Banii de la FMI trebuie folositi pentru investitii care sa creeze locuri de munca
02.04.2009, 22:29 56

In plus, deblocarea finantarilor, sustinerea monedei nationale si a businessului autohton constituie prioritatile actualului context economic.

"Banii de la FMI ar trebui sa fie folositi acolo unde s-a spus de mai multe ori ca vor fi folositi. La investitii in crearea de noi locuri de munca si la deblocarea finantarilor", a spus omul de afaceri Florin Andronescu, fondatorul retailerului de electronice si electrocasnice Flanco, al retelei de clinici private Sanador si al fostei companii de credite de consum Credisson.
Andronescu este de parere ca BNR dispune de resursele (umane si materiale) necesare administrarii acestor fonduri, astfel incat sa poata stimula deschide-rea liniilor de finantare. Potrivit omului de afaceri, creditarea ar trebui relansata in special in zona de imobiliare.
"Guvernul este singurul menit a aloca bani pentru investitii in infrastructura, insa ar trebui sa faca acest lucru intr-un mod mult mai transparent", a afirmat Andronescu. Din acest acord Romania ar trebui sa diminueze "suferintele" cauzate de turbulentele internationale. "Ne asteapta un nivel al somajului foarte mare care vine in principal din business-uri care pierd teren, iar aceste doua elemente de deblocare (investitiile si reluarea finantari - n. red.) pot sa ne indeparteze de zona de picaj economic", a mai spus Andronescu.
Ministrul muncii Marian Sarbu a declarat la sfarsitul lunii martie ca numarul de someri in acest an ar putea fi cu 200.000 - 300.000 mai mare fata de nivelul prognozat initial, respectiv 525.00. O astfel de majorare a numarului de someri ar determina o rata a somajului de aproape 9%, aproape dubla fata de cea de 4,9% inregistrata anul trecut.
"Banii de la FMI trebuie investiti in industrie. Trebuie sa cream, dar mai ales sa salvam cat mai multe locuri de munca", a spus Ioan Niculae, care are peste 6.000 de angajati in grupul Interagro, majoritatea in industria chimica.
Niculae a anuntat deja ca va inchide combinatele din Romania, cea mai mare parte a angajatilor din aceste fabrici fiind disponibilizati.
Un alt mare angajator roman, grupul European Drinks, detinut de fratii Ioan si Viorel Micula, se asteapta la o politica de sprijin mult mai eficienta din partea statului roman.
"Cred ca prioritatea statului in perioada dupa primirea banilor de la FMI trebuie sa fie salvarea companiilor mari romanesti, in special a producatorilor, pentru ca acestea sunt marii angajatori din economie si dau de lucru IMM", a declarat Viorel Micula, care detine impreuna cu Ioan Micula grupul European Food&Drinks, cel mai mare producator roman din industria alimentara.
Micula a mai spus ca masurile statului ar trebui sa vizeze reducerea dobanzilor pana la nivelul ratelor din tarile din UE. "Dobanzile trebuie sa fie rezonabile, nu de 15-20%, in conditiile in care in Austria, de exemplu, acestea sunt sub 5%. Alte masuri pe care le vad benefice pentru mediul de afaceri sunt facilitatile fiscale". "Este foarte important ca statul sa inteleaga ca noi, producatorii romani, concuram cu companii multinationale care beneficiaza de conditii mult mai avantajoase in tara lor de origine - costuri de finantare reduse, facilitati fiscale. De aceea, Romania trebuie sa se raporteze intotdeauna la tarile din Europa, sa ia exemple din politicile adoptate de guvernele acestor state", a mai spus Micula.
Si omul de afaceri Ilie Carabulea, care controleaza Banca Comerciala Carpatica si compania de transport Atlassib, este de parere ca imprumutul extern va fi benefic economiei locale pentru ca garanteaza sustinerea finantarii bancare. "Principala destinatie a banilor de la FMI si Uniunea Europeana ar trebuie sa fie investitiile in infrastructura sau spre sectoare care implica participarea unui numar mai mare de angajati".
Astfel, toti antreprenorii romani care au raspuns solicitarii ZF considera ca banii trebuie directionati catre economia reala, si nu spre "cresterea salariilor", dupa cum apreciaza Eugen Voicu, presedintele societatii de administrare Aviva Investors. "Cu cat acesti bani vor ajunge mai repede in economie, cu atat va fi mai bine", concluzioneaza el.
 
Pogonaru, AOAR: O criza este o situatie neplacuta, nu o oportunitate
Modelele de business ale companiilor locale nu au fost adaptate la situatii de criza, ci bazate, mai ales, pe speculatii, banii provenind din privatizari sau vanzari imobiliare. De acum inainte, firmele trebuie sa invete sa faca profit dintr-un cash flow minuscul, cu aceiasi oameni, lucru care va fi mai greu, este de parere Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, (AOAR). "O criza este o situatie neplacuta, nu o provocare sau o oportunitate, ci o situatie la care trebuie sa te adaptezi. In timpul unei crize trebuie sa reduci costurile, sa ai grija sa pastrezi lichiditatile in companie sau sa te retragi de pe anumite piete. Companiie romanesti trec printr-un soc pentru ca trebuie sa schimbe modelele de business pe care le-au avut pana acum", a spus Pogonaru la conferinta "Interviu cu criza". El a adaugat ca, personal, a fost nevoit sa reduca cu aproape 30% numarul de angajati, adica 73 de persoane, din cadrul companiei producatoare de mase plastice Prodplast, unde este actionar principal, pentru ca se asteapta la o scadere a veniturilor cu 40%, in urma reducerii drastice a comenzilor industriale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO