Eveniment

Antreprenorii din sud-estul României: Oamenii capabili de muncă au plecat în străinătate. Nu avem cu cine lucra în supermarketuri şi ferme

Peste 230 de antreprenori, manageri ai com­paniilor româneşti, bancheri şi autorităţi locale au fost prezenţi la evenimentul din Galaţi

Peste 230 de antreprenori, manageri ai com­paniilor româneşti, bancheri şi autorităţi locale au fost prezenţi la evenimentul din Galaţi

Autor: Mădălina Dediu Panaete

21.10.2016, 00:08 5196

Oamenii de afaceri din Galaţi, Brăi­la, Buzău şi Vrancea au criticat autorităţile locale indiferent de numele acestora pentru declinul puterii regiunii din punct de vedere economic din 2008 încoace.

Oamenii de afaceri din Galaţi, Brăi­la, Buzău şi Vrancea spun că nu mai gă­sesc forţă de lucru cali­fica­tă din cau­za migrării populaţiei în ves­tul Eu­ro­pei, iar cei care au ră­mas cer sa­la­rii mari fără să le poată „justi­fi­ca“prin competenţe.

„Avem probleme cu fluctuaţia personalului. Pe perioada verii mulţi pleacă la muncă în Italia, Spa­nia sau Anglia, fiind chemaţi de rude. În no­iem­­brie - decembrie încep să vină înapoi. (...) Avem angajaţi care lucrează de 20 de ani, dar avem şi oameni care vin, stau două zile şi apoi plea­că, mulţi nici nu anunţă. Cu asta se confruntă tot mediul de afaceri, cu lipsa oamenilor serioşi. Nu salariul este întotdeauna cel care motivează oa­menii“, a declarat Feliciu Paraschiv, pro­prie­ta­rul Paco Supermarket, care are o reţea de opt ma­ga­zine în sud-estul ţării.

El a fost prezent la conferinţa „Capitalul pri­vat românesc - o şansă pentru dezvoltarea econo­mi­că a României“, organizată de ZF împreună cu Banca Transilvania la Galaţi, unde s-au dezbătut pro­blemele şi oportunităţile de creştere ale capi­ta­lului autohton din judeţele Galaţi, Brăila, Buzău şi Vrancea. 

Aceasta este a unsprezecea oprire a proiec­tu­lui ZF Antreprenorii României, după Timişoara, Sibiu, Piteşti, Braşov, Iaşi, Craiova, Alba Iulia, Constanţa, Cluj-Napoca şi Oradea. 

Peste 230 de antreprenori, manageri ai com­paniilor româneşti, bancheri şi autorităţi locale au fost prezenţi la evenimentul din Galaţi. Iniţiativa ZF va continua şi în perioada următoare, la Baia Mare (2 noiembrie) şi Bucureşti. 

Ideea este susţinută şi de Constantin Moca­nu,  preşedinte al asociaţiei de fermieri Braicoop.

„Întâmpinăm probleme legate de forţa de muncă în ferme. Forţa de muncă nu mai este calificată. Nu mai găsim ciobani şi nu mai vorbim de tractorişti“, a explicat managerul care conduce o cooperativă formată din 47 de fermieri.

În judeţele puternic industrializate din sud-estul ţării, aşa cum este cazul Galaţiului, s-a produs un declin al businessului în ultimii ani atât din cauza concentrării celor mai mari investiţii în vestul ţării, ci şi a prăbuşirii unor giganţi indus­triali care ţineau în spate mii de locuri de muncă.

Oamenii de afaceri critică autorităţile locale indiferent de numele acestora pentru declinul puterii regiunii din punct de vedere economic. De exemplu, cifra de afaceri a companiilor din Galaţi a scăzut cu peste 3 miliarde de lei în perioada 2008-2014, conform calculelor ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului. Numărul de angajaţi din firme s-a redus cu 30.000 în aceeaşi perioadă. Şi în celelalte trei judeţe numărul de angajaţi din firme s-a redus după izbucnirea crizei economice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO