Eveniment

Antreprenorii romani au pierdut un miliard de euro

Antreprenorii romani au pierdut un miliard de euro
25.11.2008, 19:30 48

Antreprenorii romani care detin participatii la cele mai valoroase 100 de companii pe piata locala au pierdut un miliard de euro in ultimul an, ca urmare a situatiei de pe pietele externe care a determinat scaderea multimiplilor de evaluare, arata "Topul celor mai valoroase 100 de companii din Romania", publicat de ZF in colaborare cu casa de investitii Capital Partners.

In prezent valoarea pachetelor de actiuni detinute de antreprenori romani la cele mai valoroase 100 de companii se ridica la doua miliarde de euro, in conditiile in care cu un an in urma aceleasi participatii erau cuantificate la trei miliarde de euro. Per total, cele mai valoroase 100 de companii au o valoare cu peste 25% mai mica fata de acum un an, pana la 70 mld. euro, potrivit celei de-a treia editii a "Topului celor mai valoroase 100 de companii din Romania", care apare pe piata astazi. Astfel, valoarea pachetelor celor mai importanti antreprenori a scazut intr-un ritm asemanator cu a celorlalte companii de pe piata. Desi evaluarea s-a realizat dupa rezultatele financiare din 2007 raportate la Registrul Comertului, multiplii de evaluare luati in calcul au fost ajustati la nivelul lunii octombrie.
"Aceasta depreciere este normala pentru ca perspectivele de crestere sunt mai scazute. Pe termen scurt deprecierea valorii poate fi privita ca o pierdere pentru antreprenori, insa pe termen lung depinde foarte mult de cum vor iesi aceste companii din criza. Cred ca antreprenorii pot sa profite de aceasta perioada prin achizitii sau parteneriate", a spus Cristian Manole, business analyst in cadrul casei de investitii Capital Partners.
Astfel, daca antreprenorii cu participatii importante si-ar fi vandut pachetul de actiuni acum un an, ar fi incasat in medie cu 30% mai multi bani decat in prezent.
Cea mai mare pierdere o are, din aceasta perspectiva, omul de afaceri Zoltan Teszari, al carui pachet de 43% la operatorul telecom RCS&RDS valoreaza acum 339 mil. euro, fata de 709 mil. euro in urma cu un an.
Totodata, omul de afaceri Ion Tiriac, care detine actiuni la trei dintre cele 100 cele mai valoroase companii, a avut cea de-a doua pierdere ca valoare. Per total, valoarea pachetelor sale de actiuni, care includ 15% din retailerul de bunuri de larg consum Metro, 44% din compania de asigurari Allianz-Tiriac si peste 40% din banca UniCredit, depasesc 700 mil. euro, in conditiile in care acum un an aceleasi participatii i-ar fi adus peste un miliard de euro. Dintre companiile incluse in Top 100 Valoroase la care omul de afaceri are actiuni, doar Allianz-Tiriac si-a majorat valoarea, ajungand la 452 mil. euro fata de 411 mil. euro in 2007.
Daca Tiriac si Teszari au avut cele mai mari "pierderi" ca sume brute, scaderea masiva a valorii actiunilor SIF-urilor i-a adus lui Catalin Chelu o valoare a portofoliului cu peste 70% mai scazuta pe cele doua societati la care detine participatii de peste 5% (SIF Oltenia si SIF Moldova). Astfel, valoarea pachetului de actiuni detinut de Chelu la cele doua SIF-uri este de patru ori mai mica.
Pe de alta parte, valoarea European Drinks a crescut cu 3,6%. European Drinks, Arabesque, Banca Transilvania, RCS&RDS si Antena 1 sunt singurele din Top 100 valoroase controlate de antreprenori romani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO