Eveniment

Anul fiscal poate fi diferit de cel calendaristic din 2012

04.12.2008, 19:50 526

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) propune amanarea cu trei ani a momentului de la care anul fiscal poate fi diferit de anul calendaristic in cazul sucursalelor din Romania ale firmelor straine, deoarece are nevoie de timp pentru a modifica Codul fiscal si a crea reguli de tranzitie.

Propunerea face parte dintr-un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea legii contabilitatii, care mai include si majorarea termenului de pastrare a situatiilor financiare, de la 10 la 20 de ani.
"Aplicarea de la 1 ianuarie 2009 a prevederilor respective cu privire la existenta exercitiului financiar diferit de anul calendaristic pentru sucursalele si filialele cu sediul in Romania, care apartin unor persoane juridice straine, daca exercitiul financiar difera pentru societate/societate-mama, presupune modificarea in acest sens a prevederilor din Codul fiscal conform carora anul fiscal este anul calendaristic, precum si crearea unor reguli de tranzitie pentru perioada impozabila", se arata in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta.
Modificarea legii este necesara pentru asigurarea unei baze de date continue si comparabile in vederea obtinerii indicatorilor statistici la nivel macroeconomic, precum si pentru colectarea veniturilor bugetare.
Banca Nationala elaboreaza si transmite la Banca Centrala Europeana conturile financiare anuale ale sectoarelor economiei, utilizand in acest scop informatii obtinute din situatiile financiare anuale ale operatorilor economici. De asemenea, Institutul National de Statistica utilizeaza surse de date administrative, ceea ce determina necesitatea ca exercitiul financiar sa coincida cu anul calendaristic.
Legea contabilitatii prevede ca exercitiul financiar poate fi diferit de anul calendaristic pentru sucursalele cu sediul in Romania, care apartin unei persoane juridice straine, precum si pentru filialele consolidate ale societatii-mama, daca exercitiul financiar difera pentru societate. Masura urma sa fie aplicata din 2009.
De la aceste regului fac exceptie institutiile de credit, institutiile financiare nebancare, entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, societatile de asigurare, asigurare-reasigurare si de reasigurare, entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO