Eveniment

Anul incepe prost, dar se termina bine. Economia isi atinge potentialul maxim de crestere abia in 2012

Anul incepe prost, dar se termina bine. Economia isi atinge potentialul maxim de crestere abia in 2012
28.01.2010, 23:20 49

"Sunt optimist, dar depinde de noi cum vom recupera ce ampierdut in ultimul an si cat de repede vom reusi sa atingempotentialul de 5-6% crestere economica pe care Romania il are", aspus Tanasescu in cadrul unui seminar pe teme economice. Elapreciaza ca Romania are nevoie de un nou model de crestereeconomica si ca nu se mai poate baza pe indatorarea externa pentrua nu reveni la aceleasi probleme care au cauzat recesiunea.

Si Radu Craciun, directorul de investitii al Eureko Pensii,considera ca este nevoie de o schimbare radicala a modului in carea fost administrata economia romaneasca, avand in vedere ca atrecut vremea banilor ieftini din strainatate. "PerformantaRomaniei este jalnica pentru ca nu a profitat de fondurile de laUniunea Europeana, iar in masura in care banii nu mai sunt chiarieftini acest lucru este o crima", spune el.

Industria va fi motorul de crestere

Analistii prezenti la seminarul organizat de Finmedia auapreciat in unanimitate ca economia va reveni pe crestere usoaraanul acesta, iar principalul motor de crestere va fi industria.

"Vom avea o crestere economica redusa, care va veni din zonaindustriei, a carei performanta a fost printre cele mai bune dinUE. Cifrele din noiembrie arata ca productia industriala este cudoar 2% sub nivelul de dinainte de criza", considera Ionut Dumitru,economistul-sef al Raiffeisen.

Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceridin Romania (AOAR), spune ca, intr-adevar, industria incepe sa isirevina, ceea ce va alimenta cresterea exporturilor, avand in vedereca nu exista suficienta cerere interna. "2010 este un an careincepe prost si se termina bine. Vom vedea insa schimbari dramaticeale peisajului din jurul nostru, pentru ca zona euro trebuiereconstruita din punct de vedere institutional", consideraPogonaru.

Economistii spun ca o eventuala accelerare a cresterii economicein urmatorii ani depinde de continuarea reformelor agreate cu FMI,de modificarea politicii fiscale si recastigarea increderiiinvestitorilor straini.

"Avem nevoie de o politica selectiva care sa vina in sprijinuleconomiei si sa dea o predictibilitate mediului de afaceri, pentrua-i permite o dezvoltare pe termen lung. In perioada urmatoare vaincepe o regandire a sistemului de asistenta sociala in Romania sivor trebui deblocate cheltuielile catre sectorul de investitii", aspus Tanasescu.

Aurelian Dochia, directorul executiv al Concept BusinessConsult, spune ca economia va fi sustinuta de investitiile straine."Investitiile straine vor continua sa sprijine economia, pentru capresiunea pentru delocalizarea companiilor vest-europene este incamare. Suntem foarte bine pozitionati din acest punct de vedere", adeclarat Dochia.

Ramanem atractivi

Romania ar putea beneficia in acelasi timp de pozitia de tara lamarginea UE, avand in vedere ca firmele occidentale vor incerca sacucereasca in anii urmatori piata est-europeana. "Romania ramaneatractiva. Urmatorul picior de pod pentru extinderea spre est apietei europene va fi construit aici", apreciaza Florian Libocor,economistul-sef al BRD. El considera ca anul acesta ratingul detara ar putea fi revizuit in sens pozitiv de catre agentiileinternationale de evaluare financiara, in conditiile in careindicatorii macroeconomici se imbunatatesc.

Tanasescu crede insa ca in 2010 am putea vedea cel mult oimbunatatire a perspectivei, revizuirea ratingului de tara urmandsa aiba loc cel mai probabil in 2011. "Lucrurile vor merge mai bineanul acesta, dar nu cred ca va exista o imbunatatire a ratinguluide tara, ci mai degraba o imbunatatire a perspectivei. Cel maiprobabil vom vedea o imbunatatire a ratingului in 2011, dupafinalizarea acordului cu FMI", a precizat el.

Este ingrijorator ritmul de crestere a datorieipublice

Si evolutia datoriei publice ii ingrijoreaza pe economisti,chiar daca aceasta este departe de media la nivelul zonei euro.

"Ingrijorator nu este nivelul datoriei publice, ci ritmul decrestere al acesteia. Datoria publica s-a dublat in ultimii doi anisi jumatate, pana la 29% din PIB, iar in perioada urmatoare nivelulacesteia nu ar trebui sa depaseasca 35%", spune Tanasescu.

Nivelul datoriei publice este unul dintre indicatoriimonitorizati in perspectiva adoptarii monedei unice europene si nutrebuie sa depaseasca 60% din PIB. Economistii spun insa ca existainca un nivel scazut de interes din partea autoritatilor pentruadoptarea euro.

"Cred ca este imposibil sa respectam calendarul de adoptare aeuro, pentru ca toti indicatorii - cu exceptia datoriei publice -au iesit din tinta", noteaza Aurelian Dochia.

Romania nu va intra in incapacitate de plata cat timp are loc oajustare a contului curent, rezerva BNR este de 28-29 mld. euro,iar politicile fiscale duc la reducerea deficitului, a spusTanasescu. Un fost economist-sef al FMI, Kenneth Rogoff, a declaratpentru cotidianul austriac Der Standard ca mai multe stateeuropene, printre care si Romania, risca sa intre in incapacitatede plata in anii urmatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO