Eveniment

Indexul imobiliar ZF: Apartamentele cu 3 camere din Militari, mai scumpe cu 5.000 de euro după deschiderea Pasajului Basarab

Apartamentele cu 3 camere din Militari, mai scumpe cu 5.000 de euro după deschiderea Pasajului Basarab

Apartamentele cu trei camere din Militari, mai scumpe cu 5.000 de euro după deschiderea Pasajului Basarab

Autor: Cristi Moga

01.08.2011, 00:08 4352

Preţurile medii solicitate pentru apartamen­tele cu trei cameredin cartierul bucureştean Militari au crescut de la 65.000 de eurola 70.000 de euro (plus 7,6%) pe parcursul lunii iulie, potrivitindexului imobiliar realizat de ZF în colaborare cu firma deconsultanţă imobiliară Coldwell Banker.

Astfel, o parte dintre proprietarii din Militari au reacţionatimediat la deschiderea Pasajului Basarab, care a scurtat cu circa20 de minute drumul dintre zona de sud-vest a Capitalei şi norduloraşului. Majorarea preţurilor solicitate vine în contextul în caremedia pentru trei camere la nivelul Capitalei a rămas constantă, înjurul a 80.000 de euro.

Apartamentele din Militari aveau preţuri de circa 120.000 deeuro în 2008, anul în care piaţa imobiliară practic s-a blocat, iarpreţurile au început să scadă. Con­sultanţii consideră însă căPasajul Basarab nu justifică o majorare de aproape 8% a preţurilorîntr-o singură lună.

"În ultimele două luni nu am sesizat o creştere a preţurilor delistare pentru apartamentele din Militari, cu excepţia unorproprietari care au încercat să speculeze momentul. Diferenţe depreţuri de la o lună la alta apar şi din cauza faptului că încartier sunt mai multe «subzone», în care sunt atât locuinţeconstruite în perioada anilor '90, cât şi blocuri mai vechi.Consider că introducerea metroului în Drumul Taberei, spre exemplu,ar avea un impact mult mai puternic asupra preţurilor din cartierdecât Pasajul Basarab în Militari", apreciază Alexandru Pricop,managing partner în cadrul Coldwell Banker Affiliates ofRomania.

Alexandru Pricop, managing partner în cadrul Coldwell BankerAffiliates of Romania: Consider că introducerea metroului în DrumulTaberei, spre exemplu, ar avea un impact mult mai puternic asuprapreţurilor din cartier decât Pasajul Basarab înMilitari.

În zona 1 Mai, la capătul nordic al Pasajului Basarab, preţurilesolicitate pentru apartamentele cu trei camere au scăzut cu aproape10% pe parcursul lunii iulie, de la 103.000 de euro la 93.000 deeuro, potrivit indicelui ZF. O posibilă explicaţie poate fi legatăşi de faptul că locuitorii din nordul oraşului folosesc mai puţinPasajul Basarab decât cei din sud, în condiţiile în care circa 80%din sediile de birouri din Capitală se află în zona de centru-norda oraşului. Astfel, pentru locuitorii din această zonă PasajulBasarab este mai degrabă un furnizor de trafic şi zgomot decât osoluţie.

Indicele ZF analizează 20 de zone din Bucureşti, iar în şaptedintre acestea preţurile medii ale apartamen­telor cu trei camerenu depăşesc 70.000 de euro, astfel că achiziţia poate fi realizatăşi cu ajutorul programului "Prima casă", plătind un avans demaximum 15.000 de euro.

Zonele cu cele mai ieftine apartamente din Bu­cureşti sunt 1Decembrie, Berceni, Colentina, Crângaşi, Drumul Taberei, Militari,Oltenţiei şi Titan, iar la polul opus - apartamente cu preţuri depeste 110.000 de euro - se află Unirii şi Piaţa Victoriei.Programul "Prima casă" 4 a început să îşi tureze motoarele după oprimă lună în care au fost acordate credite pentru doar 300 deachiziţii. Între timp, numărul băncilor intrate în program acrescut la opt - BCR, BRD, CEC, Alpha Bank, Millennium, Piraeus,Banca Transilvania şi Raiffeisen. Aceste bănci au la dispoziţie unplafon de credite ipote­care garantate pe jumătate de stat cu ovaloare cumulată de circa 1,3 miliarde de euro, respectiv circa25.000 de tranzacţii care pot ţine pe linia de plutire preţurilelocuinţelor cel puţin până spre sfârşitul acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO