Eveniment

Apartamentele cu trei camere s-au ieftinit cu 9%. În cinci cartiere sunt mai ieftine de 70.000 €

Apartamentele cu trei camere s-au ieftinit cu 9%. În cinci cartiere sunt mai ieftine de 70.000 €
04.07.2010, 23:46 36

Preţurile apartamentelor cu trei camere din Bucureşti au scăzutcu 9% în primul semestru al acestui an, în cinci dintre cele maimari cartiere din Capitală - Berceni, Militari, Drumul Taberei,Colentina şi în zona Bulevardului 1 Decembrie - proprietariisolicitând în medie mai puţin de 70.000 de euro pentru acest tip delocuinţe.

Scumpiridoar în zona Victoriei

Scăderi de preţuri au fost înregistrate în 19 din cele 20 dezone analizate, excepţie făcând zona Victoriei, unde preţurile aucrescut cu 4% în iunie 2010 faţă de sfârşitul anului precedent,aceasta fiind de altfel cea mai scumpă zonă pentru care s-aucolectat date.

Pe de altă parte, cele mai mari scăderi de preţuri au fostînregistrate în zonele Colentina (-19%), Moşilor (-17%), 13Septembrie (-16%), Ştefan cel Mare şi Titan (-15%).

Sub 1.000 euro/mp la periferie

În cartierele de la marginea Bucureştiului preţurile solicitatede proprietari au scăzut sub pragul de 1.000 de euro/metru pătrat,în condiţiile în care programul Prima casă 2 nu a avut acelaşiimpact ca prima etapă a programului guvernamental, iar în ultimeledouă luni ştirile negative privind salariile din sectorul bugetarşi majorarea TVA se fac de asemenea simţite în apetitul de consumal românilor. În ciuda scăderilor de preţuri, piaţa rezidenţialădin Bucureşti nu dă încă semne de deblocare. În afaraproprietarilor de apartamente vechi, pe piaţă sunt în prezentactivi şi dezvoltatorii imobiliari care mai au spre vânzare câtevamii de locuinţe noi a căror construcţie a fost finalizată.

Şi aceştia au mai redus din preţuri în ultimele şase luni, încondiţiile în care dezvoltatorii au de plătit lunar ratele lacreditele luate pentru construcţie.

Băncile intră în horă

Un alt jucător tot mai important pe piaţa rezidenţială tind sădevină băncile, care scot lunar la licitaţie zeci de locuinţeexecutate silit, atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe din ţară.Recent a fost publicat şi primul indice oficial al preţurilor lalocuinţe din România, realizat de Institutul Naţional deStatistică, conform căruia în primele trei luni ale anuluipreţurile apartamentelor din Bucureşti au scăzut cu 5,7% faţă deanul 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO