Eveniment

Indicele imobiliar ZF: Apartamentele din Capitala, mai ieftine cu 12% fata de ianuarie

Apartamentele din Capitala, mai ieftine cu 12% fata de ianuarie
14.10.2008, 19:22 39

Astfel, pretul mediu pe metru patrat la apartamentele de trei camere construite intre 1980 si 1990 a ajuns in luna octombrie la 1.780 de euro, cu 5% mai putin fata de luna august si cu 12% mai mic fata de inceputul anului, arata indicele imobiliar al ZF care ia in calcul preturile cerute de vanzatori afisate pe site-ul anuntul.ro.

Preturile cerute de vanzatori pot fi si cu circa 20% mai mari decat nivelul la care se incheie tranzactiile, dar tendinta este cea relevanta. Analiza ZF arata ca in ultima jumatate de an preturile au scazut in medie cu 2-3% pe luna, dupa ce in lunile de la inceputul anului au fost inregistrate stagnari sau cresteri usoare. Astfel, daca la inceputul anului pretul cerut de vanzator pentru un apartament de trei camere de 70 de metri patrati era in medie 145.000 de euro, in luna octombrie a acestui an a ajuns la 125.000 de euro.
Scaderile inregistrate in ultima perioada nu au fost uniforme in toate zonele Capitalei, fiind inregistrate fluctuatii considerabile de la luna la luna.
De exemplu, in cartierul Drumul Taberei a fost observata in aceasta vara o usoara crestere de la un pret mediu de 125.000 de euro in iulie la 127.000 in august.
Per ansamblu insa, apartamentele din Drumul Taberei au inregistrat o scadere de 17% fata de inceputul anului, ajungand la un pret mediu de 110.000 euro. Scaderi importante, de peste 15%, au fost inregistrate in zone precum Oltenitei, Mihai Bravu, Iancului, Drumul Taberei sau Crangasi. Scaderi mai mici, de pana in 10% sau cresteri usoare de pana in 5% fata de inceputul anului au fost inregistrate in zone precum Alba Iulia, Aviatiei, Unirii sau Decebal, zone mai apropiate de centru si mai scumpe. Cele mai scumpe apartamente sunt in continuare in zone precum Unirii, unde pretul mediu trece de 200.000 de euro sau Victoriei. 
"Cred ca la blocurile vechi, construite intre 1970 si 1977, scaderile au fost de circa 20%, in timp ce la cele mai noi au fost de 15%. Cred ca preturile au scazut pentru toate tipurile de apartamente, atat de doua, cat si de trei camere. Totodata, si numarul tranzactiilor a fost mult mai scazut, dar piata imobiliara isi va reveni de anul viitor", a spus Dumitru Madalin, consilier imobiliar in cadrul agentiei Rasig Group. Reprezentantii de pe piata imobiliara afirma ca normele de creditare si criza internationala au blocat efervescenta pietei.
Mai multe analize realizate pe piata locala arata scaderi fata de inceputul anului. Ultima analiza a site-ului magazinuldecase.ro arata in perioada ianuarie-iulie o scadere a valorii medii a pretului la apartamentele vechi din Bucuresti de 13%, pana la 116.999 euro. Scaderile vin dupa ce in perioada 2005-2007 preturile apartamentelor au explodat, ajungand la un nivel mai mult decat dublu.
 
Efectul scaderii: notarii cer reactualizarea preturilor imobilelor mai des decat anual
 
Expertizele pentru stabilirea grilei de impozitare a tranzactiilor imobiliare ar trebui reactualizate de mai multe ori pe an si nu o singura data, cum se practica in prezent, pentru a reflecta mai fidel evolutia preturilor, considera Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR). "UNNPR s-a adresat Ministerului Finantelor Publice cu propunerea ca, prin modificare legislativa, sa se revina la situatia anterioara anului 2006, si anume posibilitatea ca expertizele sa fie reactualizate cel putin o data pe an", potrivit reprezentantilor notarilor. Uniunea Notarilor precizeaza ca, desi s-a observat tendinta de scadere a preturilor unor imobile din anumite zone, cei care vand si cumpara sunt obligati sa plateasca taxele autentificarii actelor notariale la valoarea din expertiza si nu la cea de tranzactionare. Prevederile actuale stabilesc, in mod expres, ca notarii publici vor actualiza, o data pe an, expertizele privind valoarea de circulatie a bunurilor imobile care vor fi comunicate la directiile teritoriale ale Ministerului Finantelor. Persoanele fizice platesc, din 2007, cote diferentiate de impozit pentru veniturile obtinute din tranzactii imobiliare, in functie de valoarea proprietatii si de intervalul in care este detinut imobilul. Astfel, daca proprietatile - constructii si terenuri - sunt vandute in mai putin de trei ani de la dobandire, cota de impozit este de 3% atunci cand valoarea proprietatii nu trece de 200.000 de lei. Peste acest nivel se adauga o suma fixa de 6.000 lei si o cota de 2%, calculata la valoarea care depaseste 200.000 de lei. In varianta instrainarii imobilelor la mai mult de trei ani de la momentul dobandirii, mecanismul de impozitare ramane acelasi, insa cota de impunere este redusa cu un punct procentual. In acest caz, suma fixa platita pentru valorile de peste 200.000 lei este de 4.000 lei. Daca valoarea declarata de parti este mai mica decat suma orientativa stabilita de expertizele intocmite de catre Camerele notarilor publici, impozitul se calculeaza la cea de-a doua valoare. Mediafax

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO