Eveniment

Apartamentele din Militari s-au ieftinit cu 500 euro/mp

Apartamentele din Militari s-au ieftinit cu 500 euro/mp
21.01.2009, 19:17 28

Cele mai mari reduceri de preturi la apartamentele din Capitala au fost inregistrate in decembrie in sectoarele 6 si 5 (Drumul Taberei, Militari, Rahova), de 37%, respectiv 31% fata de maximul atins in luna martie a anului trecut, arata analiza Bucharest Real Estate Index (BREI), realizata de firma de consultanta imobiliara Colliers International.
"Cel mai afectat sector in 2008 a fost sectorul 6, cu o scadere de 32%, adica peste 500 de euro/metrul patrat. Fiind un sector format aproape exclusiv din cartiere rezidentiale destinate clasei de mijloc si neavand o zona de lux, sectorul 6 este cel mai expus, adresandu-se doar unei categorii de cumparatori, clasei medii, cea mai afectata de criza financiara", apreciaza consultantii Colliers.
Potrivit BREI, pe parcursul anului 2008 preturile apartamentelor vechi din Bucuresti au scazut cu 25%, la un nivel mediu de 1.400 euro/metrul patrat, in timp ce preturile din sectorul 6 au ajuns la un nivel mediu de 1.135 euro/mp, cele mai ieftine din Capitala.
In acelasi timp, indexul ZF, care analizeaza evolutia pretului la apartamentele cu trei camere din Bucuresti, a scazut cu o valoare similara, de 25%, in perioada ianuarie 2008 - ianuarie 2009. Colliers analizeaza si evolutia pretului apartamentelor din Bucuresti si, dupa ce a inclus in indice si promotiile practicate de catre dezvoltatori, a calculat o reducere a pretului mediu de la 1.900 euro/mp in noiembrie la 1.800 de euro/mp in decembrie.
"Dupa o perioada de sase luni in care promotiile au fost constant prezente in oferta dezvoltatorilor, am decis sa le introducem in calculul BREI, considerand ca notiunea de pret cerut este afectata", au mai spus consultantii Colliers.
Reducerea preturilor la apartamentele din Bucuresti a inceput in primavara anului trecut si s-a accelerat in toamna lui 2008, cand ritmul de devalorizare a fost de aproximativ 5% lunar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO