Eveniment

Apel pentru transparenţă: companiile trebuie obligate să dea fluturaş de salariu fiecărui angajat ca să îl informeze despre costurile totale

Apel pentru transparenţă: companiile trebuie obligate...

Autor: Adelina Mihai

08.02.2017, 00:07 3671

♦ Salariaţii trebuie să ştie în permanenţă cât din veniturile lor se duce sub formă de taxe şi impozite la bugetul de stat ♦ Unele companii trimit lunar fluturaşul de salariu pentru că îl consideră normal pentru politica de resurse umane şi o dovadă de transparenţă, însă o mare parte din companii ţin încă la secret aceste informaţii.

În prezent, în legislaţia muncii din România nu există o regle­men­tare prin care angajatorii sunt obli­gaţi să ofere fluturaş de sala­riu angajaţilor, iar oferirea acestui document ţine de politica internă a companiilor.

Potrivit unui articol din Codul muncii (art. 168), plata salariului unui anga­jat se dovedeşte prin semnarea ştatelor de plată sau prin alte elemente justi­ficative care demonstrează efec­tu­area plăţii către salariat (cum ar fi, de exem­plu, extrasul de cont în cazul celor care primesc salariile pe card bancar).

„Într-adevăr, punerea la dispoziţia salariatului a fluturaşului de salariu ţine de politica de transparenţă promovată de foarte multe companii. Expunerea la informaţii care îl ajută pe angajat să înţeleagă mai bine costul total generat pe care atât el cât şi angajatorul îl plăteşte la stat este doar unul dintre beneficii. La acesta putem adăuga existenţa unui proces transparent de calcul, ce întăreşte încrederea în angajator şi în corectitudinea procesului, cât şi o retrospectivă asupra istoricului sistemul de taxare”, a explicat Iuliana Leurent, CEO al firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară Temps România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO