Eveniment

Arhitect-şef sectorul 3: Preţurile apartamentelor vechi vor scădea cu încă 30% în următorul an

Arhitect-şef sectorul 3: Preţurile apartamentelor vechi vor scădea cu încă 30% în următorul an

Ştefan Dumitraşcu, arhitectul-şef al sectorului 3

Autor: Liviu Iancu

21.03.2011, 23:56 535

âPreţurile apartamentelor din blocurile construite înainte de1989 în Bucureşti vor scădea cu peste 30% până în primăvara anuluiviitor, mai mult decât în cazul apartamentelor noi, unde reducerilevor fi de mai mică amploare, a declarat Ştefan Dumitraşcu,arhitect-şef al sectorului 3.

"Preţul de execuţie, în Bucureşti, pentru un metru pătratstandard de apartament se situează undeva între 450 şi 500 de euro.În cazul în care se ia în considerare şi valoarea terenului pe carese construiesc aceste aparta­mente, un preţ fără profit pe metrulpătrat de apartament ar fi undeva la 600 de euro. Ce este pesteaceastă sumă poate fi considerat profit al dezvoltatorului", a spusDumitraşcu. El spune că în statele din Europa profitul mediu pesegmentul de real estate este cuprins între 11% şi 18%, ceea ce arînsemna că preţul unui apartament în Bucureşti nu ar trebui sătreacă de 720 de euro pe metru pătrat construit.

"Majoritatea apartamentelor noi au fost construite având înminte doar profitul şi specula. Proprietarii care au investit 600de euro şi vând mult mai scump vor coborî în continuare preţurile,pentru că nu găsesc cumpărător la cât cer acum pe ele, iar băncilele bat zilnic la uşă şi îi presează. Şi atunci vor fi nevoiţi săvândă şi la 700 şi la 800 de euro metrul pătrat, iar acest lucru vapune o mare presiune pe apartamentele vechi", a spusarhitectul.

El a afirmat că, în general, se caută apartamente noi, iarcererile pentru locuinţele vechi sunt din ce în ce mai mici. "Dinaceste motive, preţurile apartamentelor din vechi din Capitală auscăzut şi vor continua să scadă cu peste 30% până în primăvaraanului viitor. Vor scădea nu pentru că nu oferă confortul laobiect, ci pentru că utili­tăţile comune, apă, gaze, canal, suntînvechite, iar cumpărătorii se uită acum foarte atent la oricedetaliu."

Arhitectul afirmă că în acest an vor apărea primele cazuri deblocuri foarte vechi din Bucureşti care vor fi abandonate depro­prietari din cauza degradării. "Considerând că mai mult dejumătate din fondul locativ existent înainte de 1989 este într-ostare de degradare care se accentuează cu fiecare zi, preţurileacestor apartamente vor scădea. Dacă încă se solicită un preţ de1.000 de euro pe metru pătrat pentru un apartament cons­truit, săzicem, în 1983, estimez că până în primăvara anului viitor, acelaşiapartament, dacă va obţine 700 euro/mp, va fi mare lucru." El credecă niciun tip de locuinţă nu se va scumpi în următorul an, însăsunt categorii de apartamente care îşi vor menţine preţulindi­ferent de evoluţia financiară a pieţei, pentru că "merităbanii" şi au fost făcute în te­meiul unor calcule economice petermen lung. El susţine că în următorii ani va avea loc o migraţieşi se va produce o selecţie în ceea ce priveşte locuitoriicapitalei. "În condiţiile în care preţurile apartamentelor vorscădea dramatic, este firesc să se reducă şi chiriile. Deja suntblocuri în Bucureşti unde con­diţiile nu mai sunt propice pentrulocuire."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO