Eveniment

Armatorii, anunţaţi să reducă încărcătura convoaielor la jumătate din cauza cotelor fluviale scăzute

Armatorii, anunţaţi să reducă încărcătura...

Autor: Oana Mitu

31.07.2015, 00:00 370

Traficul naval a fost restricţionat pe Dunăre din cauza debitelor scăzute ale fluviului, înregistrate în zilele de 28 şi 29 iulie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit reprezentanţilor Administraţiei Bazinale de Apă Jiu-Craiova, seceta a afectat debitul Dunării, care în această perioadă este la jumătate faţă de media multianuală.

Astfel, în ultimele două zile, debitele la intrarea în ţară au scăzut până la valoarea de 2.500 mc/s, la jumătate din media multianuală a lunii iulie, care trebuia să fie de 5.350 mc/s.

Valori scăzute ale debitelor Dunării au fost înregistate şi în aval Portile de Fier, la statiile hidrometrice Gruia, din judeţul Mehedinţi, şi Calafat, din judeţul Dolj. Astfel, la Gruia, cota a scăzut la minus 10 centimetri faţă de nivelul normal.

Potrivit reprezentanţilor Căpităniei Zonale Drobeta Turnu Severin, debitele scăzute ale fluviului au impus restricţii de navigaţie în zona de competenţă, astfel că navigatorii sunt obligaţi să nu încarce convoaiele la capacitate maximă, ci la o capacitate de 50%, şi să respecte cu stricteţe şenalul navigabill pentru ca navele să nu eşueze.

În plus, autorităţile au semnalizat prin balize şenalul navigabil pentru a uşura circulaţia pe fluviu şi pentru a reduce riscul ca navigatorii să devieze în pragurile de nisip care pot apărea în aval de barajul de la Porţile de Fier, din cauza nivelului apelor foarte scăzut.

Conform prognozelor specialiştilor, în perioada 31 iulie - 4 august, debitul Dunării la intrarea în ţară, pe secţiunea Baziaş, va fi staţionar la valoarea de 2.500 mc/s.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO