Eveniment

Revolta experţilor fiscali: Propunerea Finanţelor de a face un cont separat de TVA este total greşită, vor creşte costurile firmelor şi nu va rezolva problema evaziunii fiscale. Finanţele vor să ia bani tot de la cei care plătesc acum. De ce nu se duc în angrouri dacă tot vor să strângă bani?

Revolta experţilor fiscali: Propunerea Finanţelor de a...
07.08.2017, 19:32 1639

Propunerea ministerului de Finanţe de a face un cont separat pentru încasările şi plăţile de TVA nu este privită cu ochi buni de experţii fiscali, care consideră că statul nu va rezolva problema evaziunii fiscale, ci dimpotrivă, va trimite firmele să nu înregistreze veniturile.

Mai mult decât atât, firmelor care se conformează plăţilor TVA le va creşte costurile cu adaptarea sistemelor informatice şi cu băncile, la care se adaugă necesarul de personal.

“Categoric sunt împotriva acestei măsuri propuse de ministerul Finanţelor de a deschide un cont separate de TVA. Noi am avut discuţii cu ei şi le-am cerut anumite lucruri. Spre exemplu, compensarea să se facă automat în trei zile, dacă tot vor să introduce măsură. Răspunsul lor a fost că ei vor control documentar, fără să pună un termen de plată”, a spus avocatul Gabriel Biriş, expert fiscal şi fost secretar de stat în ministerul Finanţelor.

Spre exemplu, o firmă emite o factură cu plata la 60 de zile. Câmd vine 25 ale lunii firma plăteşte TVA-ul din resursele proprii, urmând să-şi recupereze banii peste 60 de zile. Când clientul plăteşte factura, TVA-ul se duce în contul special, iar de acolo compania trebuie să ceară înapoi banii de la ANAF.

“Noi am cerut ca această rambursare să se facă în trei zile şi să fie scrisă în lege. Până acum nu am obţinut nimic, ci doar că cele trei zile vor fi scrie în norme”, a menţionat Biriş.

De fapt, statul nu vrea să rezolve problema evaziunii fiscal prin acest cont separate de TVA, ci vor mai mult să birocratizeze sistemul, să se îndrepte către cei care îşi plătesc TVA-ul: “cum cred ei că vor rezolva cu acest cont de TVA evaziunea fiscală din angrouri, unde oricum nu se înregistrează veniturile încasate sub ochii tuturor”, spune Biriş.

Dacă tot vor să se ocupe de evaziunea fiscală puteau să introducă mai întâi casele de marcat, o temă care este pasată de la un ministru la altul.

Propunerea privind introducerea unui cont separat de TVA este criticată şi de Coaliţia pentru Dezvoltarea României.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României a sesizat Guvernului că propunerea legislativă de introducere a sistemului privind plata defalcată a TVA ”va genera dificultăţi de cash-flow majore pentru contribuabilii oneşti şi blocaje operaţionale semnificative pentru toate părţile implicate – trezorerie, instituţii de credit şi ANAF”, şi a solicitat consultarea prealabilă a Comisiei Europene şi efectuarea unui studiu de impact.

Iată cum arată conţinutul ordonanţei privind plata defalcată a TVA

În această dimineaţă avocatul Gabriel Biriş a postat pe reţeaua de socializare Facebook următorul mesaj:

SUNT SOCAT!

Pe site-ul MF au fost puse nota de fundamentare si proiectul de OG privind plata defalcata a TVA...

Nu reiau observatiile anterioare, toate raman valabile.

Va rog insa sa observati ca:

(1) banii contribuabililor onesti blocati in contul de TVA vor putea putea fi folositi de acesta doar cu aprobarea prealabila a ANAF (nu stim in ce consta procedura de aprobare, probabil control documentar). In proiectul de OG insa NU EXISTA TERMEN in care ANAF sa dea aprobarea si nici sanctiune. Pe vorbe la consultari s-a spus ca vor fi 3 zile, dar in text nu apare. Ramanem cu vorbele...

(2) Sanctiunea pentru plata gresita a TVA este de 50% (!!!) din suma. Va rog sa observati ca sanctiunea se aplica si atunci cand atat platitorul cat si beneficiarul declara si isi platesc TVA corect. Doar pentru plata in cont gresit sanctiunea aplicata e 50%... La discutiile avute in MF am cerut sa accepte ca statul sa plateasca si el 50% daca nu da aprobarea in 3 zile. Evident, raspunsul a fost NU...

(3) Vorbim de OG, deci e clar ca guvernul vrea sa scoata chestia asta pana se termina vacanta parlamentara. Dealtfel, la nici o saptamana dupa publicarea pe site, MF a convocat CDS (Comisia de dialog social), ceea ce ma face sa cred ca cel mai tarziu saptamana viitoare ordonanta va fi aprobata si publicata in Monitor. Putem sa mai vorbim de consultari publice, de transparenta, de predictibilitate? Eu zic ca putem cel mult vorbi de aroganta si bataie de joc...

(4) Nu exista nici o referire la testul IMM. Cat costa implementarea contului de TVA companiile romanesti, in special pe cele mici si mijlocii? Nu stim...

(5)Tinand cont de cat de importanta e modificarea asta si pe cat de multa lume afecteaza, nu era oare de preferat ca aceasta norma sa fie discutata si aprobata in Parlament??? De ce draq mai avem Parlament daca Guvernul il sunteaza in felul acesta, prin ordonante? Nu tuna si fulgera PSD impotriva "tehnocratilor" cand am vrut sa introducem niste masuri de normalizare a pietei muncii si de combatere a evaziunii, inclusiv "transparentizarea" off-shorurilor? Ce ti-e si cu standardele astea duble...

ps. As fi dat link pe site-ul MF, numai ca momentan nu functioneaza... 
ps2. Contul de TVA va fi obligatoriu incepand din octombrie. Timp in care TOATE companiile din Romania (cam 300.000) vor trebui sa isi deschida noi conturi (la banci sau Trezorerie) pentru TVA si vor trebui sa isi modifice sistemele informatice pentru a putea tine evidenta cat de cat automatizat... Cele mai afectate vor fi companiile de utilitati si telecom. 
ps3. Singurii care par a avea de castigat sunt bancile, probabil onor guvernul vrea sa ii ajute sa isi creasca profiturile...
ps4. AMEF, Factura electronica, SAF-T, taxare inversa.
ps5. Sa nu uitam de banda pentru autobuze, exact asa va bloca contul de TVA economia...

Later EDIT:

Articolul scris saptamana trecuta, atunci cand nu aveam inca textul OG si nota de fundamentare, ramane perfect valabil. Proiectul de OG pe care guvernul vrea acum sa il adopte la foc automat nu rezolva nici una din problemele ridicate de mine in acest articol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO