Eveniment

ASE scoate examenul de admitere. De acum se intră doar cu BAC-ul

ASE scoate examenul de admitere. De acum se intră doar cu BAC-ul

Dumnitru Miron, prorectorul ASE: Decizia Senatului a venit ca urmare a faptului că ASE nu trebuie să mai fie fundamental diferită de marile universităţi din consorţiul Universitaria, din care facem parte.

15.08.2010, 23:20 4205

Academia de Studii Economice (ASE), una din cele maiprestigioase universităţi de stat de pe piaţa locală, careşcolarizează în prezent aproximativ 39.000 de studenţi, nu va maiorganiza începând cu 2011 concurs de admitere pe bază de examenpentru studenţii care doresc să se înscrie în anul I la o facultatedin cadrul instituţiei.

ASE era una dintre singurele instituţii de învăţământ superiorde stat care mai organiza examen de admitere pentru cei care voiausă urmeze cursurile unei facultăţi de afaceri.

"La fel ca în fiecare an, în Senatul universităţii s-au discutattrei variante pentru organizarea admiterii: una cu examen deadmitere, una prin care studenţii erau declaraţi admişi pe bazarezultatelor din liceu şi de la bacalaureat, după care se organizaconcurs numai pentru ocuparea locurilor de la buget şi varianta pecare am ales-o pentru 2011, şi anume mutarea admiterii într-un altmoment: pe parcursul semestrului I, studenţii selectaţi vor avea deparcurs între 5 şi 7 examene, pe baza cărora vor fi repartizaţi pelocurile de la buget şi de la taxă", susţine Dumitru Miron,prorectorul ASE.

Astfel, cei care vor să se înscrie la o facultate din cadrul ASEîncepând cu anul viitor nu vor mai susţine examen de admitere şi sevor putea înscrie pe baza rezultatelor pregătirii din liceu (mediaanilor de studii şi media de la bacalaureat).

Universităţile care încă mai organizau concursuri de admitere înultimii ani foloseau aceste examene drept o metodă eficientă decontrol a pregătirii candidaţilor, ca urmare a creşteriisemnificative a numărului de absolvenţi de bacalaureat care seînscriau la o facultate. Creşterea numărului de studenţi a fostaccelerată şi de extinderea învăţământului particular, întrucâtadesea la universităţile private singura condiţie de admitere estepromovarea examenului de bacalaureat cu nota minimă.

Pe de altă parte, tocmai aceste modalităţi de filtrare acandidaţilor prin examen de admitere i-au determinat pe o mareparte din absolvenţii de bacalaureat să se înscrie la facultăţileîn care admiterea se făcea pe bază de dosar, pentru că, de regulă,aceste examene se dau în perioada de vară, imediat după examenul debacalaureat şi necesită o pregătire suplimentară acandidaţilor.

Implicit, numărul de candidaţi la facultăţile care mai organizauconcursuri de admitere a scăzut de la an la an, odată ce notelemari de la bacalaureat îi determinau pe absolvenţi să "vâneze" unloc la buget în cadrul unei alte facultăţi de stat. Spre exemplu,în cadrul ASE, cele mai căutate facultăţi de anul trecut -Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori,Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale şi Facultatea deAdministraţie Publică - au avut o concurenţă de puţin peste 3candidaţi pe loc, în condiţiile în care aceştia susţineau examen deadmitere. Pe de altă parte, în cadrul Facultăţii de Administraţieşi Afaceri din cadrul Universităţii din Bucureşti, pentru careadmiterea se face doar pe bază de dosar, concurenţa a fost de cinciori mai mare, de 16 candidaţi pe loc.

"Decizia Senatului a venit ca urmare a faptului că ASE nutrebuie să mai fie fundamental diferită de marile universităţi dinconsorţiul Universitaria, din care facem parte", mai spuneMiron.

90.000 de absolvenţi de bacalaureat se înscriu anual lafacultate

Cel puţin 90.000 de absolvenţi de bacalaureat se înscriu anualla facultate, iar o mare parte din aceştia se duc la universităţilede prestigiu din Consorţiul Universitaria (format din ASE,Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj,Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi şi Universitatea deVest din Timişoara), care au renunţat în ultimii ani să maiorganizeze concursuri de admitere pe bază de examen, pentru aatrage mai mulţi candidaţi şi, totodată, mai multe venituri dintaxele de înscriere.

Taxa de şcolarizare anuală pentru un program de licenţă dincadrul ASE este de 3.000 de lei (715 euro), iar valoarea taxei deînscriere este de 100 de lei (24 de euro).

ASE, care are 11 de facultăţi, a avut în 2009 venituri totale deaproximativ 50 de milioane de euro, potrivit informaţiilor de pesite-ul instituţiei. Tot anul trecut, ASE a încasat aproape 390.000de euro din taxele de înscriere plătite de cei aproximativ 5.800 decandidaţi, mai puţin decât în 2008, când instituţia a încasat422.000 de euro din aceste taxe.

Mai mulţi bani din taxele de înscriere au încasat însă celelalteuniversităţi de stat de prestigiu, care au renunţat la examene deadmitere. Astfel, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, cu un totalde 21 de facultăţi, a încasat în 2009 aproximativ 476.000 de eurodin taxele de înscriere, în timp ce Universitatea din Bucureştişi-a suplimentat veniturile cu aproximativ 595.000 de euro dinaceste taxe.

Cele mai importante universităţi de stat de pe piaţa locală suntASE, Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babeş-Bolyai dinCluj şi Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO