Eveniment

ASF şi Carpatica Asig au intrat în colimatorul DNA

Procurorii l-au ridicat ieri pe Ilie Carabulea (stânga) din Sibiu şi l-au adus la Bucureşti unde aseară au început audierile la sediul DNA. Foto: Marius Dumbrăveanu

Procurorii l-au ridicat ieri pe Ilie Carabulea (stânga) din Sibiu şi l-au adus la Bucureşti unde aseară au început audierile la sediul DNA. Foto: Marius Dumbrăveanu

Autor: Ciprian Botea

28.01.2014, 20:30 1089

Industria asigurărilor, una dintre pieţele cele mai afectate de lipsa de încredere a clienţilor, a fost lovită ieri de cel mai grav scadal din ultimii ani, persoane din conducerea unei companii mari şi a autorităţii de supraveghere ajungând sub ancheta procurorilor DNA sub acuzaţi­ile de luare şi dare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu.

Persoanele implicate în anchetă sunt nume sonore din industria financiară: Ilie Carabulea, omul de afaceri care controlează Carpatica Asig, Radu Mustăţea, membru în consiliul de administraţie al companiei, Marian Mîrzac, membru în Consiliul ASF, Laura Chiţoiu, soţia ministrului de finanţe Daniel Chiţoiu şi director în cadrul ASF şi Ina Crudu, directorul general al Carpatica, potrivit informaţiilor publicate de DNA şi unor surse din piaţa asigurărilor.

Procurorii au efectuat ieri dimineaţă percheziţii în 17 locaţii din Bucureşti şi Sibiu şi i-au adus la audieri pe Ilie Carabulea şi Ina Crudu. Unul dintre evenimentele anchetate de procurori este autorizarea de către ASF a Inei Crudu în funcţia de director general al Carpatica Asig, în iunie anul trecut.

Un comunicat transmis aseară de DNA precizează că procurorii au început urmărirea penală faţă de Laura Chiţoiu, directorul direcţiei avizări din cadrul ASF, pentru abuz în serviciu. Procurorii spun că aceasta a devansat cu trei săptămâni data interviului pentru autorizarea Inei Crudu şi că a schimbat componenţa comisiei de avizare.

Intervenţia Laurei Chiţoiu ar fi avut loc la cererea unui membru neexecutiv al Consiliului ASF, acesta fiind Marian Mîrzac, potrivit unor stenograme publicate de Mediafax. Mîrzac a fost anterior, timp de un an, director general al Carpatica Asig.

„Chiţoiu Laura Elena şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, asigurându-i persoanei care a ocupat funcţia de conducere la societatea de asigurări pentru care s-a făcut intervenţia un folos nepatrimonial, lucru de natură să creeze o tulburare însemnată ASF, instituţie care trebuie să vegheze asupra îndeplinirii condiţiilor legale de funcţionare a societăţilor de asigurări“, se arată în comunicatul DNA.

Laura Chiţoiu este angajată a autorităţii de supravehere a asigurărilor din 2008 şi încasează un salariu lunar de peste 4.300 de euro pe lună, potrivit declaraţiei de avere a soţului său. Funcţia de director general într-o companie de asigurări de talie mare este una dintre cele mai râvnite din industria financiară. De exemplu, Marian Mîrzac avea venituri lunare de circa 11.000 de euro pe lună în momentul în care ocupa funcţia de director general al Carpatica Asig, potrivit propriei declaraţii de avere.

Surse judiciare citate de Mediafax spun că ancheta DNA vizează şi perioada în care Ilie Carabulea i-a recrutat la Carpatica Asig pe Radu Mustăţea, fost preşedinte al directoratului Astra, şi pe Marian Mîrzac, în 2012. Aceste surse spun că cei doi au influenţat un control al ASF care viza neefectuarea de către Carpatica Asig a unei majorări de capital de 15 mil. euro şi care ar fi urmat să se încheie cu suspendarea operaţiunilor asigurătorului.

Reprezentanţii companiei nu au răspuns până la închiderea ediţiei unei solicitări a ZF privind poziţia asigurătorului vizavi de ancheta DNA. ASF a transmis ieri un comunicat în care preciza că procurorii au solicitat instiţuţiei documente privind activitatea Carpatica Asig în 2012 şi 2013. Întrebaţi de ZF dacă ancheta vizează şi angajaţi ai ASF, reprezentanţii instituţiei nu au răspuns solicitării.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO