Eveniment

Asiguratorii iar se vaita ca pierd din politele RCA, cu toate ca le scumpesc constant de cinci ani incoace

16.02.2010, 23:00 20

Companiile de asigurari au inregistrat in ultimii cinci anipierderi din vanzarea de polite de raspundere civila autoobligatorie (RCA), iar acum se concentreaza pe eficientizareaacestei linii de business, afirma Cristian Constantinescu,presedintele UNSAR (asociatia profesionala a asiguratorilor) sidirectorul general al Allianz-Tiriac, cel mai mare asigurator.

"Piata de asigurari pierde constant de mai mult de cinci ani dinasigurari RCA. Singurul motiv pentru a incheia aceasta asigurareeste castigarea de cota de piata. De asemenea, nu-i poti refuzaunui client cu care ai deja o colaborare incheierea unei politeRCA", a declarat Constantinescu in cadrul unui eveniment organizatde UNSICAR (asociatia profesionala a brokerilor de asigurare). Cutoate acestea, pe piata asigurarilor au intrat in ultimii cinci anifirme mari din strainatate care au investit sute de milioane deeuro, deci atractivitatea pietei este mare.

Constantinescu sustine ca in prezent tarifele RCA sunt sub celenormale, din alte state europene, dar ca nici puterea de cumpararea romanilor nu se compara cu cea din tarile dezvoltate.

Asigurarea RCA pentru o masina cu capacitate cilindrica de 1.400cmc costa 90 de euro pentru o persona fizica, fata de 180 de euroin Ungaria sau peste 1.000 de euro in Germania.

Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, AngelaToncescu, spune ca asigurarea RCA s-a scumpit in medie cu 10-15% pean din 2006, cand piata a fost liberalizata, iar Comisia nu a maistabilit tarifele.

"Pretul RCA nu a crescut cu mai mult de 10-15% in fiecare an, intimp ce daunele s-au majorat cu 30-40%. Este normal ca in aceastasituatie asiguratorii sa intervina pentru a-si reducecheltuielile", spune Toncescu. De un an mai multi asiguratori auincheiate conventii cu unitatile de service auto, prin care sestabilesc anumite tarife pentru manopera, dar si cu furnizori depiese de schimb

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO