Eveniment

ASPA: Este exclus să construim un centru pentru toţi câinii din Bucureşti. Fiecare câine ţinut în adăpost ne costă 10 lei pe zi

Foto Răzvan Lupică

Foto Răzvan Lupică

Autor: Mirabela Tiron

12.09.2013, 21:38 991

33 de hingheri se ocupă în prezent de strângerea câinilor fără stăpân de pe străzile din Bucureşti. Cei capturaţi sunt trimişi în cele două adăposturi de câini, din Pallady (Bucureşti) şi Mihăileşti (Giurgiu).

Răzvan Băncescu, directorul general al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), spune că strategia este să strângă mai întâi câinii din zona grădiniţelor, şcolilor, din curtea spitalelor şi din parcuri şi să extindă capacitatea adăpostului de câini din Mihăileşti (Giurgiu). Miercuri au fost capturaţi 92 de câini fără stăpân în Bucureşti. Rezolvarea problemei câinilor fără stăpâni se află în atribuţiile ASPA, o instituţie subordonată Primăriei Bucureşti, care are anul acesta un buget de 18,6 mil. lei (4,1 milioane de euro).

„Am făcut câteva improvizaţii la centrul din Mihăi­leşti, nişte ţarcuri din sârme pentru câinii pe care îi strângem. Am creat încă 100 de locuri“, a spus Băncescu, numit în august anul trecut la conducerea ASPA. Anterior el a lucrat pe consultanţă proiecte, în „zona medicală“.

În cele două centre pentru câini încap acum 700 de animale. „Strângerea câinilor este cea mai simplă. Bugetul pe care îl are ASPA în acest an este pentru capturarea câinilor, sterilizarea lor şi returnarea în teritoriu, nu pentru eutanasiere sau dezvoltare de centre noi“.

Întrebat de ZF cum de ce nu se investesc banii alocaţi pentru ASPA în dezvoltarea de adăposturi de capacitate mare, Băncescu a spus că „ar dura ceva timp până să facem asta“, menţionând că acum trebuie să strângă cât mai mulţi câini.

„Pentru a investi într-un centru trebuie să avem un studiu de fezabilitate, să treacă de consiliu, să luăm aprobări, se face referat, devizul de cost (...). „Caut să improvizez, să cresc capacitatea de la Mihăileşti.“

Băncescu a mai precizat că aşteaptă să vadă ce se întâmplă cu legea privind eutanasierea câinilor. Mai mult, el a subliniat că este exclus să investească într-un centru cu 30.000 de locuri pentru câini sau pentru toţi câinii din Capitală (64.000 în total). „Sunt costuri cu întreţinerea, ventilaţia, mâncarea. 10 lei pe zi ne costă să ţinem un câine în adăpost.“ Potrivit calculelor ZF, bazate pe declaraţia lui Băncescu, costul cu întreţinerea tuturor câinilor fără stăpân în adăposturi ar ajunge la circa 150.000 de euro zilnic, adică 54 mil. euro pe an. Bugetul pe 2013 al ASPA este de 4 mil. euro.

Băncescu a menţionat că în bugetul primăriei sunt alocaţi bani pentru extinderea centrului din Mihăileşti - 2,7 milioane de lei (613.000 euro). „Bugetul pe 2013 este făcut pentru sterilizare şi capturare în masă, nu pentru eutanasiere sau îngrijire şi adăpostire. Vreau să văd clar ce se întâmplă cu legea, apoi să  încadrez cheltuielile.“

În prezent, pe străzile Capitalei sunt circa 64.000 de câini fără stăpân, adică un câine la 26 de locuitori ai Bucureştiului. Anul trecut au fost muşcate de câini 16.000 de persoane (60% muşcaţi de câini fără stăpân). Doar pentru tratamentul medical cu persoanele muşcate de câini statul cheltuieşte între circa un milion de euro şi 2,8 milioane de euro.

Pe 2 septembrie anul acesta, un copil de patru ani şi-a pierdut viaţa după ce a fost atacat de maidanezi în apropiere de Parcul Tei. În 2006, un om de afaceri japonez a decedat după ce a fost atacat de un maidanez în Capitală.

În urma evenimentului de acum zece zile, Camera Deputaţilor a adoptat  amendamentul la legea privind câinii fără stăpân, ce permite eutanasierea câinilor care nu sunt adoptaţi sau revendicaţi în 14 zile de când ajung în adăposturi. Proiectul a primit 266 de voturi pentru, 23 de voturi împotrivă şi 20 de abţineri.
 

ASPA plăteşte hingherilor contractaţi 219 lei pentru fiecare câine prins

ASPA plăteşte trei firme pentru prestarea de servicii de capturare, transport şi reteritorializare a câinilor fără stăpân. Pentru fiecare câine maidanez prins, ASPA plăteşte 219 lei, potrivit lui Răzvan Băncescu, care consideră această sumă corectă. „Este o sumă corectă. Calculaţi şi dumneavoastră. Este nevoie de o maşină, motorină, forţă de muncă cu dotări aferente, cuşcă şi mijloace de capturare, tranchilizant. Eu nu am voie să angajez alţi hingheri, de aceea am făcut licitaţie“, a spus el.

Şeful ASPA a mai precizat că acest contract a fost semnat pentru minimum 15.000 de câini prinşi, ceea ce înseamnă că 3,28 milioane de lei (745.000 de euro) se vor cheltui doar pe strângerea acestor câini, potrivit calculelor ZF. În cazul în care firmele contractate reuşesc să îi prindă pe toţi cei 64.000 de câini din Bucureşti, atunci ar încasa 14,2 milioane de lei (3,2 milioane de euro). „La licitaţie a contat cine a oferit cel mai mic preţ şi dotarea tehnică pe care a avut-o. Nu a contat obiectul de activitate“, a spus el. Firmele care vor prinde câinii din Bucureşti sunt Ellen Basic Business (2 angajaţi şi afaceri de 94.000 de lei în 2012, obiect de activitate: activităţi de consultanţă în afaceri şi management), Best Marketing (5 angajaţi şi afaceri de 331.000 de lei în 2012, obiect de activitate: activităţi de asistenţă stomatologică) şi Terra Marique (2 salariaţi şi afaceri de 158.000 de lei în 2012, obiect de activitate: intermedieri în comerţul cu mobila), potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO