Eveniment

Aşteptările mediului de afaceri de la noul guvern: transparentizarea numirilor în funcţiile publice, îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene şi mobilizarea capitalului autohton

Aşteptările mediului de afaceri de la noul guvern: transparentizarea numirilor în funcţiile publice, îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene şi mobilizarea capitalului autohton

Florin Pogonaru (dr.), preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), a vorbit ieri în cadrul emisiunii ZF live cu redactorul-şef al ZF despre aşteptările mediului de afaceri de la guvernanţi. Foto Silviu Matei

Autor: Ioana Nita

12.12.2012, 00:06 325

Guvernul Ponta a anunţat după victoria USL de la alegerile parlamentare din 9 decembrie că priorităţile sale sunt crearea de locuri de muncă, stabilitatea fiscală, justiţia socială şi calitatea serviciilor publice. Însă întrebarea este care sunt priorităţile mediului de afaceri şi dacă acestea coincid cu cele ale noului guvern.

Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), a vorbit ieri în cadrul emisiunii ZF live despre aşteptările mediului de afaceri de la guvernanţi, principalele măsuri vizate făcând referire la asumarea de către Guvern a unor obiective comune cu mediul de afaceri, transparentizarea numirilor în funcţii publice, luarea unor decizii dure în perioada imediat următoare, îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene şi problema capitalului autohton.

"Problema principală este să se oprească scandalul politic. Clasa politică a creat mereu probleme care erau numai ale ei, ale unor grupuri de indivizi care nu aveau nimic de-a face cu mediul de afaceri", a spus Florin Pogonaru.

El a menţionat că această situaţie poate fi rezolvată prin semnarea de către Guvern şi de către preşedintele ţării Traian Băsescu a unui pact privind coabitarea cu mediul de afaceri. În acest sens, AOAR, Institutul Aspen, Consiliul Investitorilor Străini şi AmCham (Camera de Comerţ Americană în România) au făcut primii paşi pentru definirea unor masterplanuri pe diferite domenii, energia fiind primul sector pentru care s-a elaborat un plan "cu lucrurile comune pe care nu trebuie să le încalce niciunul dintre cei care semnează pactul".

"Trebuie să îi împingem (pe guvernanţi - n. red.) să spună da sau nu la lucruri fundamentale", a afirmat preşedintele AOAR, dând ca exemplu problema privatizărilor pe bursă, situaţia cu FMI şi abordarea plăţilor de datorie externă de anul viitor.

O altă problemă menţionată de Florin Pogonaru se re­feră la angajarea unor oameni nepregătiţi în sectorul public. "Teama noastră este că acum, ca şi altă dată, vor fi angajaţi în diversele posturi de decizie economică oameni care nu sunt profesionişti, care nu au nimic de-a face cu economia", a spus el, adăugând că este un lucru bun că tânărul care a creat site-ul cu posturile disponibile din sectorul guvernamental este în Guvern. Însă "problema este să i se dea şi o anumită autoritate, o minimă putere de a urmări, de a lista acele posturi şi de a raporta pentru a putea vedea cu toţii cine a intrat pe posturile res­pective", a mai spus preşedintele AOAR. De aseme­nea, mediul de afaceri se aşteaptă ca în primele luni noul guvern să ia nişte decizii dure în ceea ce priveşte mai ales restructurarea companiilor de stat.

Legat de absorbţia fondurilor europene, Florin Pogonaru a precizat că ar vrea ca România să urmeze modelul Poloniei. "Vreau ca la fondurile europene să văd primul-ministru implicat personal. Aş vrea ca primul-mi­nistru să se implice direct, aşa cum s-a făcut în Polonia, de dimineaţa până noaptea, să îi cadă capul de somn, aşa cum i se întâmpla premierului polonez, până când face sistemul să se mişte", a afirmat el. De asemenea, a continuat Florin Pogonaru, "toate influenţele locale care fac ce vor ele din proceduri, din modul de aplicare a regulamentelor pentru fondurile europene trebuie să se astâmpere şi să intre pe un făgaş de practici normale".

Referitor la faptul că Polonia este o poveste de succes, deşi şi ea este dependentă de Europa, iar România este o poveste catastrofală, preşedintele mediului de afaceri consideră că "ce s-a întâmplat în anii de criză cel mai rău cu economia românească este faptul că s-au distrus lanţurile de creare a valorii". "În economia României ai întreprinderi devenite buncăre izolate care livrează marfă la export. Am unele temeri că exportul, aşa cum se face în România, este distructiv pentru că fiecare firmă se izolează şi nu mai comunică în lanţul acesta de creare a valorii", a menţionat Florin Pogonaru. De asemenea, el a atras atenţia asupra problemei capitalului străin versus capitalul autohton din România.

"Niciodată nu am fost alergici la capitalul străin", a afirmat reprezentantul mediului de afaceri, semnalând că 70% din activele din România sunt deţinute de străini. Acest lucru reprezintă "o problemă de securitate naţională" în domenii precum cel bancar, unde străinii deţin 87% din active. Şi la acest capitol, Florin Pogonaru a dat exemplul Poloniei, unde fondurile de pensii nu pot investi decât în ţară, iar în România acestea pot plasa banii oriunde, ceea ce implică o problemă de risipire a capitalului local.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO