Eveniment

Aşteptările pieţei presează BNR să taie luni dobânda la 5%

Aşteptările pieţei presează BNR să taie luni...

Autor: Claudia Medrega

27.06.2013, 22:21 2313

BNR va reduce luni dobânda de politică monetară de la 5,25% la 5%, având în vedere aşteptările legate de scăderea inflaţiei, prăbuşirea activităţii de creditare, nivelul încă ridicat al dobânzilor la credite şi relansarea lentă a economiei, anticipează analiştii.

Creditarea sectorului privat a început să scadă în toamna anului, iar în luna mai 2013 creditul privat înregistra, excluzând impactul inflaţiei, un declin de peste 7% faţă de anul anterior.

Creşterea preţurilor s-a mai temperat, iar inflaţia a ajuns în mai la 5,32%, după ce în ianuarie se apropiase de 6%, depăşind aşteptările pieţei. Iar unele prognoze indică un nivel de 3% al inflaţiei la finalul anului.

În pofida deteriorării apetitului faţă de risc al pieţelor şi indiferent de evoluţia cursului şi de poziţia străinilor faţă de investiţiile în titluri de stat în lei, BNR va reduce dobânda-cheie, susţin analiştii bancari.

Până la sfârşitul anului 2013, dobânda-cheie ar putea să scadă cu 0,75 puncte sau chiar cu un punct procentual, până la 4,25%, după cum anticipează unii analişti.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 28.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO