Eveniment

AT Kearney: România este pe locul 2 în Europa după nivelul „economiei subterane“, de aproape 30% din Produsul Intern Brut

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Claudia Medrega

16.04.2013, 00:05 331

România ocupă locul doi în Europa după ponderea „economiei subterane“ în PIB, cu un nivel de 29,6%, fiind depăşită de Bulgaria, cu 32,3% din PIB, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanţă AT Kearney.

În sumă absolută, nivelul economiei subternare în România a ajuns în 2011 la 38,2 mld. euro, în creştere cu aproape două miliarde de euro faţă de 2010, conform studiului.

Evaziunea fiscală continuă să rămână o piedică în calea creşterii veniturilor bugetare.

Guvernele care s-au perindat la putere au tot susţi­nut ideea majorării veniturilor prin întărirea disciplinei în colectarea taxelor, dar acesta a rămas doar un obiectiv fără conţinut, repetat prin discursuri de ani şi ani de zile, în timp ce ponderea veniturilor în PIB nu a depăşit niciodată 32-33%. România are printre cele mai mici venituri fiscale din Uniunea Europeană.

Ministrul finanţelor Daniel Chiţoiu a declarat recent că nu se poate cuantifica exact nivelul evaziunii fiscale, susţinând că oscilează între 3,5-4% şi 7,5-8% din PIB. El a reamintit că evaziunea este mare în domeniile în care nivelul taxelor şi impozitelor este ridicat, cum ar fi sfera produselor accizabile (alcool, tutun, produse energetice).

Pedepsele pentru evazio­nişti au fost înăsprite recent în România, amenda fiind înlocuită în unele cazuri cu închisoarea, printr-o serie de modificări aduse Legii privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

Conform unor estimări ale Asociaţiei Române a Băncilor, aproape 80% dintre cazurile unde există indicii serioase privind spălarea de bani au în spate activităţi de evaziune fiscală, domeniile principale fiind comerţul, sectorul imobiliar şi serviciile financiare şi bancare.

Ţările unde plăţile electronice sunt utilizate frecvent au „economii subterane“ mai reduse comparativ cu statele unde se foloseşte cash-ul. Astfel, creşterea plăţilor electronice cu 10% poate să ducă la un declin al dimensiunii economiei subterane cu 5%, conform studiului. La nivelul celor 27 de state membre ale UE dimensiunea economiei subterane a ajuns la 1,9 trilioane de euro, respectiv 19,2% din PIB, în timp ce la nivelul întregii Europe economia subterană se apropie de 2,2 trilioane de euro.

 

„Cu un nivel estimat la 2,2 trilioane de euro, economia subterană din Europa este semnificativă. Economia subterană variază de la 8% din PIB în Elveţia şi Austria la peste 30% din PIB în unele ţări din Europa Centrală şi de Est“, se arată în studiu. Niveluri ridicate ale evaziunii fiscale sunt şi în ţările baltice (Lituania, Estonia, Letonia).

 

Comerţul, sectorul imobiliar, construcţiile şi agricultura sunt câteva dintre sectoarele afectate de evaziunea fiscală, conform cercetării.

 

claudia.medrega@zf.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO